Plåtslagarduo och radiokanaler

Inne i centrala Högsby plockas takpannor, vindskivor och hängrännor av från ett av villataken för att ge plats för ny underlagspapp, läkt, pannor och plåtdetaljer. Jobbet utförs av Kronobergs Förenade plåtslageri där bröderna Andreas och Anders arbetat tillsammans sedan 2005.

När vi var och hälsade på en solig dag i förra veckan var det ganska lagom varmt, det är det minsann inte alla arbetsdagar.
– När vi är uppe på ett plåttak en riktigt solgassande högsommardag så är det nog inte omöjligt att det blir 50-60 grader varmt, lägger man sedan till att det är vindstilla, ja då går det åt vatten och solskydd säger Andreas Ljung och berättar vidare.

– Det gäller att rusta sig för alla typer av väderförhållande. Lika varmt som det kan vara nu, det vill säga runt 25 grader, kan det på vintern vara 50 grader kallare än i dag. Att då arbeta med takarbeten, när termometern visar -25 grader och verktyg som fryser fast, det gör att arbetet bokstavligen varierar sig mot en dag som denna. Härligast arbetsförhållande är nog soliga vår- och höstdagar.
Anders flikar in;
– Ja så är det, och vi behöver inte heller någon radio som låter om dagarna, för det ordnar vi själva. Andreas är nog som Mix Megapol, låter hela tiden.
– Ja och du som kulturnyheterna på P1 säger Andreas och båda skrattar.
Det går inte att miste på att bröderna trivs tillsammans och att de har roligt på jobbet. Men hur kom det sig då att ni började med plåtslageriarbeten.
–  Vår morfar Karl-Gustav, som var från Stockholm, han var plåtslagare och så har även vår far Ivar Karlsson varit under många år.
Det var jag som köpte plåtslageriet i Växjö 2004 och sedan slog vi ihop detta med Carlkvist plåtslageri i Fågelfors, och därefter har det rullat på. Anders började här 2005 och sedan drygt ett år så äger jag företaget, säger Andreas.

Lärlingsplats
– Det som är roligt och som vi båda ser fram emot är att Anders son Isak ska påbörja en 3-årig lärlingsutbildning hos oss nu till hösten. Vi får väl se vilken radiokanal som han mest kommer att likna, säger en munter duo till Innehåll.

Hur blir man då plåtslagare
– Det är absolut bäst som lärling, det vill säga att varva teori med praktik. Det är ute i verkligheten som man förr eller senare kommer att hamna och att då via studier i tre år få praktisk erfarenhet, det är det absolut bästa.

Vad är det som är så bra med att vara plåtslagare?
– Vi har valt att bredda vår verksamhet till att omfatta plåtarbeten, och som i dag lägga om ett tak. Det gör att det blir stor variation på jobben vi tar in. Vi har ju så att säga vana att arbeta på höga höjder vilket gör att vi gärna tar på oss entreprenad på hela jobbet och inte endast plåtarbeten som vi kanske gjorde tidigare. Med rätt skyddsutrustning så är detta ett jobb som på vilket kontorsgolv som helst. Skillnaden är att vi ofta får fantastisk utsikt och får vara ute hela dagarna. Vi är även godkända för montering av solel och montering samt besiktning av taksäkerhet.

Om tio år
Bröderna tittar på varandra och säger samstämmigt;
– Vi gör nog samma sak som vi gör i dag, ser till att tak håller tätt och få bort vatten från hus med hjälp av plåtdetaljer. Viktigast är dock att man får ha hälsan och att få jobba med det man brinner för. Vi trivs bra här i kommunen, här är det lugnt och skönt. Att jobba och bo här är något som vi ser som helt naturligt och som fler borde upptäcka. Vi har även verksamhet i Växjö som vi pendlar till flera gånger i veckan, som ytterligare ger variation i arbetet. Vi köpte en stuga av Magnus på Arbråstugan, som vi modifierade om tillsammans och som nu står klar på vårt smultronställe som morfar en gång köpte i Östhammar. Där stormtrivs vi och åker dit så ofta vi kan.

Vi på Innehåll tackar för en trevlig pratstund och sammanfattar mötet med att de personliga radiokanalerna Andreas och Anders engagemang och serviceanda är viktiga pusselbitar för en kommuns framgångsfaktorer. Vi önskar er lycka till med jobb på hög höjd.

 

 

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: