Årets personlighet

– Så rörd jag blir för denna uppmärksamhet och samtidigt känner jag att detta priset inte bara är till mig. Det är ett pris till alla som på olika sätt ställt upp för att möjliggöra denna bok.

Text och bild: Gunilla C Johansson

Det var en märkbart rörd Fredrik Loberg från Fågelfors, som under Högsbydagarna mottog Tidningen Innehålls pris Årets Personlighet, bland annat för hans senaste bok Samhällsbyggarna.
Ett pris vars syfte är att lyfta fram personer som verkar för att stärka Högsby kommun som en bra plats att arbeta, bo och trivas i.
Många hade samlats framför scenen för att bevittna prisutdelningen som ägde rum tillsammans med ytterligare prisutdelningar.

Vad betyder detta pris för dig?
– Det betyder givetvis mycket. Att bli uppmärksammad för något man gjort på detta sätt ger positiv energi. Men jag måste verkligen säga att jag inte hade kunnat skriva boken på det sätt jag gjort utan all hjälp jag fått av så många Fågelforsbor.
Boken har vuxit fram genom att jag gått igenom historiska dokument och intervjuer med många äldre personer som har personliga minnen och kopplingar till Fågelfors, vilken är platsen och utgångspunkten för hela boken.
Boken cirkulerar mycket runt familjen Ekströmer som startade Fågelfors Bruk. Hur människor gemensamt med olika bakgrunder byggde dåtidens Kalmar läns modernaste snickerifabrik. Boken beskriver hur ett samhälle byggs upp och utvecklas och där företagande, föreningsliv och politik är de tre grundstenarna i samhällsbyggandet.
– Jag har ju skrivit en bok om platsen där jag själv vuxit upp och bor än i dag. Jag har starka rötter till Fågelfors och dessa band tillsammans med allas vilja att boken skulle bli till gör att den efter tre års arbete kunde tryckas.

­Det finns givet många händelser och episoder som griper tag i läsaren. Vilka är de starkaste händelserna enligt dig?
­– Den där frågan är nästan omöjlig att svara på. Det finns så mycket som man reagerar och tänker till på. Men visst, 1917 som var ett riktigt hungerår där svälten knackade på dörren. Där man då tog upp kampen och demonstrerade för att få fler brödkuponger, det är så klart stark läsning. 1960- och 1970-talet hade även de sina stora utmaningar men det som är så starkt och genomsyrar hela boken mer eller mindre är viljan. Viljan att lösa problem och att få det bättre. Man har över åren övervunnit många kriser och svängningar i samhället.

­Så Fågelfors är platsen där vinden vände?
­– Ja, det tror jag man känner och i dag finns ju fortfarande träindustrin som ett starkt kort. Om än inte i Ekströmers regi. Om du frågar mig vilka dagens utmaningar är så är det klimatfrågan. Jag tror att man kan lösa även detta uppseglande orosmoln på samma sätt som man löst problem i samhällsbyggande i Fågelfors, genom samarbete, insikt och innovationskraft.

Fredriks bok går att köpa på flera ställen, eller för den som vill låna på biblioteket Misteln.


Publicerat

i

av

Etiketter: