Sökes – 10 brandmän

Ingemar Idh och Emil Bäckman vid Brandstationen i Högsby.

Bor eller arbetar du i Högsby kommun och vill du vara en del i en samhällsbärande funktion där vi gör allt för att rädda liv och minimera olyckor. Kontakta då Emil Bäckman, platschef vid räddningstjänsten i Högsby eller Ingemar Idh, räddningschef vid Högsby och Mönsterås så berättar de vad det innebär att vara deltidsbrandman.

Text: Gunilla C Johansson. Bild: Privat

Så kan texten i en platsannons se ut. För just nu finns det ett mycket stort behov av nyrekrytering av deltidsbrandmän till stationerna i Fagerhult och Högsby.

Allvarligt läge går att vända
– Om vi skulle beskriva läget inom räddningstjänsten när det kommer till bemanning genom ett trafikljus, så vill jag påstå att vi har gått från orange till blinkande rött ljus. För att säkerställa insatsgrupper som har beredskap och ha en bra backup med reserver är behovet ett tiotal personer. Idag är det så att vi har gått ner i antalet som ingår i en styrka från en styrkledare och fyra brandmän (1+4) till en plus tre för att klara bemanningen. Detta begränsar våra insatser och här måste vi så fort det bara går få en ändring till stånd.
Högsby är inte den enda kommunen som jobbar i motvind när det gäller rekrytering. Att det är svårt beror på olika faktorer, och en del myter menar duon.
Vi har förstått att det finns en missuppfattning om att man måste bo och arbeta på orten och så är inte fallet. Är det så att du bor i exempelvis Mönsterås men arbetar dagtid i Högsby så kan du vara aktuell för deltidsbrandman under dagtid. Bor du i Fagerhult men kanske arbetar dagtid i Växjö, ja då kan man vara deltidsbrandman på kvällar och helger på hemmaplan.

Svalt intresse för att bli brandman
– Vi konkurrerar med andra organisationer, allt från hemvärnet till olika frivillig organisationer som Missing People. Det är även så att allt fler värderar sin fritid och att vara obunden värderas allt högre. Att vara deltidsbrandman innebär att man ha en månatlig övning utanför arbetstid på två till tre timmar och i snitt två larm. Det är den tidsinsatsen detta innebär förutom att man är i beredskap menar Ingemar.
– Detta innebär i praktiken två till tre timmar per vecka som man behöver avvika från sitt ordinarie arbete. En försvinnande liten påverkan på arbetstiden men timmar som gör en ofantlig skillnad för den i nöd poängterar Ingemar.

Ingemar är djupt oroad över situationen som råder men samtidigt så vill han och Emil se på situationen som fullt lösbar.
– Vi har i dagarna haft en grundläggande utbildning för blivande brandmän som kommer att vara färdigutbildade inom cirka ett år. Muntaser Ibrahim är en av dessa så det finns ett visst intresse för yrket säger Ingemar.
Nu hoppas vi att alla som bor eller verkar i kommunen som är intresserad av yrket kontaktar Emil.
– För det är så att, klarar man de tester och uppgifter som är obligatoriska så har man en tjänst hos oss menar Emil.
Såväl Sebastian och Muntaser berättar om hur de fått göra om bland annat fystestet på rullbandet för att kunna kvalificera sig.
– Detta är ett bevis på att det är viktigt att man inte ger upp även när det är tufft säger duon.
Varpå Emil tillägger;
– Vi söker inga elitidrottare, men man behöver har god fysik. Vill du göra skillnad, fyllt 18 år, har B-körkort, frisk för övrigt och villig att ha beredskap var fjärde vecka, hör av dig till oss, du behövs!

 

Ta ansvar för dig och andra

Muntaser Ibrahim: – Därför deltidsbrandman
Muntaser har bott i Högsby i drygt fem år och arbetar på arbetsmarknadsenheten som integrationsassisten. Han känner sig mycket hemmastadd i kommunen och trivs med att bo och arbeta i kommunen.
Muntaser var en av flera som deltog i grundläggande utbildningen för nyanställda i kommunen där bland annat Ingemar Idh och Emil Bäckman från räddnings-tjänsten deltog.
– Det var där och då mitt intresse för att bli brandman väcktes. Jag tog kontakt med Ingemar och vi bokade in ett möte. Han berättade lite mer om vilka krav som finns och vad det innebär att vara brandman och jag blev mer intresserad.
Efter att jag visat intresse blev det lämplighetsintervju följt av rullband och arbets-EKG.
Det visade sig då att jag inte klarade rullbandstestet. Hade visst inte så bra kondition som jag trodde. Det blev att öka träningen på Malens Gym, fick bra peppning från min mentor på räddningstjänsten. Gjorde ett nytt försök men även denna gång så höll det inte hela vägen. Det blev ännu fler träningspass och gymmet blev min bästa vän, och är fortfarande. Efter tredje gången så fick jag grönt ljus, det kännes så roligt.

För att klara av kraven som ställs på en brandman, innebär det att man bor på gymmet?
– Haha, nej det gör det inte, och det är individuellt hur mycket man behöver träna. För min del innebär det att träna 4-5 gånger per vecka och då varva kondition med styrketräning.

Hur långt har du kommit i din utbildning nu?
– Jag har precis gått introduktionen, en första grundläggande utbildning i Kalmar. Därefter följer två andra utbildningar dit jag är antagen. Räknar med att jag ska vara färdigutbildad om cirka ett år.

Är detta ditt livs bästa beslut?
– Det är bland de bästa, och ett av de absolut viktigaste besluten jag tagit. Det största i allt detta är att jag snart kan hjälpa någon annan när nöden är som störst. Jag anser att det till och med är en skyldighet som medborgare att hjälpa till om man kan. Hur skulle samhället annars se ut säger en bestämd Muntaser.
Så tillägger han;
– Du som funderat på att bli brandman, testa, du förlorar inget på det, snarare tvärt om, du kommer att ångra dig om du inte ger detta en chans.

Sebastian Palmqvist, deltidsbrandman samt byggnadsinspektör på miljö- och byggkontoret i Högsby
– Jag håller med Muntaser till 100 procent i det han säger. Detta är något som jag aldrig ångrat, tvärt om. Även jag fick göra om testet på rullbandet en gång och så är det nog för många. Men nu efter cirka två år har jag kommit in i rollen och känner att detta är utvecklande och att man får ta ansvar på ett helt annat sätt jämfört med tidigare.
Precis som de andra säger så finns det ett stort behov av deltidsbrandmän och därför vill jag verkligen betona att kan du vara med och göra skillnad. Kontakta räddningstjänsten för att få veta mer. För mig har beredskap var fjärde vecka aldrig varit ett hinder eller problem utan varit helt naturligt.
Vi har många som arbetar inom skola, omsorg och en massa andra yrken vilka jag är övertygad om skulle passa som deltidsbrandman. Börjar man här så är man en del i ett gott och härligt gäng på stationen där vi håller ihop och stöttar varandra avslutar Sebastian.


Publicerat

i

av