Ännu en upprustad skyttebana

 

Vi fick ett samtal från Håkan Sanglén, aktiv vid skyttebanan Kisebast strax utanför Fågelfors, att vi på Innehåll var välkomna på besök. Skyttebanan har fått sig ett rejält ansiktslyft i form av en ny lerduvekastare.

Tidigt en morgon i förra veckan var Innehåll på plats vid skyttebanan, daggen låg kvar i det nyklippta gräset, fåglarna sjöng på högvarv och ett och annat knott var och hälsade på.

Den som hade klippt gräset hade verkligen tänkt till då några blommor stod kvar och hälsade välkomna.

Ljudet från ett par bilar som närmar sig bryter av fågelsången och ur bilarna kliver Conny Johansson och Håkan Sanglén, båda aktiva i skjutbanan vid Kisebast.

Efter att vi hälsat så frågar vi vad duon vill berätta för Innehålls läsare?

– Att alla är välkomna till oss för att antingen bara se hur hagelskyttet fungerar eller vill prova på själva skyttet. Vi har en skjutbana där man endast använder hagel och en där man skjuter på ”lerduvor”, antingen som kommer i luften rakt emot skytten eller som kommer från sidan berättar Håkan Sanglén.

Håkan visar en lerduva och det ser ut, mer som någon sa, ett kaffefat målat i orange färg. En duva som en liten maskin slungar i väg som man ska försöka att träffa när den är i luften.

Kan vem som komma till er och övningsskjuta?

– Det är det som är så bra. Nu har vi banan öppen varje torsdagskväll fram till mitten av augusti och då är det bara att komma. Har man inget eget vapen får man låna av oss. Man behöver inte heller ha några förkunskaper. Vi har ingen direkt åldersgräns men vi tror att det är bra att man är minst 10 år för att skjuta. Viktigast här är att man ska ha roligt och att det inte handlar om prestige. Vi som skjutit i många år kan bomma hur mycket som helst en kväll och kvällen efter kan det gå betydligt bättre.

För många är turen till Kisebast skjutbana ett sätt att umgås. Bänkarna intill banan brukar vara välfyllda av både skyttar som en och annan fikakorg.

– Att umgås och prata runt ett gemensamt intresse det är värt mycket för många menar Conny Johansson.

Stort tack till sponsorer

Duon berättar att den nya lerduvekastaren som nu är installerad och på plats, inte hade stått där utan alla sponsorer.

– Vi vill rikta ett stort tack till Jägarnas Riksförbund, Högsby Sparbank och Högsby kommun som gjort denna satsning möjlig.

Vi som förening omsätter per år bara en bråkdel av vad kastaren kostar, så utan dessa tre sponsorer hade vi nog varit tvungna att lägga ner skjutbanan.

Lära sig att koncentrera sig här och nu

Skjutbanan drivs av Högsbyortens Jägargille som är del i Jägarnas Riksförbund. Själva banan underhålls av aktiva medlemmar och styrelsen.

– Vi tycker nog alla att det är roligt att hålla på med skytte. Nu är visserligen vi båda jägare, men det är inget som helst krav för att få komma hit. Vi hoppas att fler hör av sig till oss och hyr banan för att testa på denna form av skytte.

Conny Johansson fortsätter;

– Jag brukar säga att detta är en form av avkoppling, För när du väl är här så kan du inte tänka på något annat än det du håller på med. Det går inte att tänka på vad man ska göra i morgon, du måste samla ihop tankarna och vara här och nu. Nästan som ett yogapass eller ett pass med mindfulness, där man ska koncentrerar sig på att bara vara, säger Conny Johansson och skrattar.

– Bra där, säger Håkan Sanglén, då säger vi så. Kom hit mitt ute i skogen, vi erbjuder avkopplande och träffsäker miljö där du kan vara dig själv för en stund.

Till vardags arbetar Conny Johansson i skogen och kör skotare för Södra Skogsägarna. Just nu befinner han sig på jobb i skogarna runt Virserum.

Håkan Sanglén arbetar med brandskydd på ett privat företag och där ser han till att hus byggs på ett så brandsäkert sätt som det bara går.

Skjutbanan i Kisebast byggdes på 60-talet och här har många skyttar tillbringat åtskilliga timmar för att bättra på sina färdigheter och ha trevligt.

Att träffas är ibland viktigare än en fullträff – Kom ihåg det!

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av