Årets kommunjakt

Anders Ek behöver knappast någon närmare presentation efter 40 år som lärare på Fröviskolan, föreningsmänniska ut i fingerspetsarna, hängiven jägare och inte minst ordförande i kommunfullmäktige. Anders Ek är jaktledare under årets kommunjakt. Ett arrangemang där tonvikten ligger på samvaro och nätverkande och är ett samarbete mellan kommun, näringsliv och mittpunkt.

Detta är ett årligen återkommande och uppskattat inslag där man under trevliga former kan träffas och med hjälp av duktiga hundar kan man få se och lyssna på fin jakt.

Dag i skogen och middag på kvällen
Kommunjakten som går av stapeln om några veckor genomförs både på kommunal och privat mark och i samarbete med privata jakträtts-innehavare. Det är detta samarbete som möjliggör jakten.
De som anmält sig till detta (sista anmälningsdag är nu på måndag, red. anm) träffas på morgonen och man bjuder på tidig frukost och därefter blåser Lars Wernersson in jakten.
– Jag informerar alla deltagare om vad som gäller under denna dag varpå alla ger sig ut till anvisade platser. Därefter drar jakten igång och hundar söker upp och driver fram viltet. För den som aldrig varit med på någon jakt tidigare så kan detta vara en riktigt spännande natur-upplevelse. Mitt på dagen bryter vi för skogslunch. Kommunen står som värd under dagen. För kvällens middag samt föredragshållare står näringslivet med Södra Skogsägarna, Högsby Sparbank och Företagarna som värdar.
En perfekt jaktdag behöver inte betyda att man har fällt något vilt, det kan lika gärna vara att man haft en trevlig stund i skogen och umgåtts med vänner.
– Men jakten behövs och avskjutning är viktig för att minska viltskador på grödor och skog, minska viltolyckor och för att stammarna inte ska bli för stora.

Livskvalitet
Anders som varit aktiv jägare i 50 år ser tillbaka på många år där jakten och naturupplevelser i skog och mark gett fler dimensioner och kvalitéer till livet.
– Jag minns när jag som 16-åring fällde min första älg, det var på den tiden man inte fick fälla kalvar. Jag var säker på att det var rätt djur jag fällt, men innan jaktledaren kom och verifierade detta så var det nervösa minuter för en 16-åring.  Jag har även alltid haft hundar och att få jaga med hund ger en alldeles speciell upplevelse.
Anders är född och uppvuxen i kommunen och sköter om den 80 hektar stora gården i Sjöbo, Masemåla med sin sambo. Han har två stora fullvuxna barn.  Dottern är funktionshindrad och har efter några år i Kalmar flyttat hem till Högsby och hans son har varit aktiv inom fotbollen och spelat upp AIK från div 4 elit till division 2.
– Ja olika faller ödets lotter och det har vi känt, alla vi som står varandra nära. Ibland tar man saker och ting för givet, och då och då är det nog bra att stanna upp och se allt det fina som finns runt oss. Viktigast här i livet är att ta vara på varandra. Det gäller både familj, politik och jakt.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: