Busslast med åkare trotsade vädrets makter

Vasaloppsresan från Fågelfors och Berga till Dalarna första helgen i mars är en klassiker i sig.
Det är en över 30 år gammal tradition.

Men i år var det nära att Stellan Häggbrink från Berga, Anders Martin från Fågelfors och de andra 22 profilerna i Vasagänget hade tvingats stanna hemma. Anledningen var inte att Christian Ragnar, Joakim Enarsson, Kristina Svensson och övriga anmälda åkare fått för få skidmil i benen på grund av den snöfattiga vintern.

Nej, orsaken till den totala osäkerheten dagarna före var att hela Vasaloppet, det nittionde i ordningen, höll på att ställas in på grund av för många dagar med plusgrader.
Men loppet blev av och bussgänget från Högsby kommun nådde, via traditionsenlig lunch i Bångbro i Västmanland, tippande av den egna sluttiden i Vasaloppet och de sista vallainköpen i Mora, fram till vandrarhemsboendet i Malung på fredagskvällen.

Högsbys Olle Sehammar, som gjorde comeback i Vasaloppet efter 25 års vila, laddade tillsammans med de andra vid uppstigningen halv fyra på tävlingsdagen med extra mycket gröt i magen. Åkarna ägnade dagen innan framför allt åt att prova nya Berga SOK-kläder och att assistera varandra med användning av diverse klisterblandningar på skidorna, fast den här gången hjälpte det inte för loppet blev blev tufft och mestadels utan riktiga spår.

Men de allra flesta deltagarna från Högsby kommun lyckades ändå nå ända fram till upploppet och målet i Mora och så även jag. Den här gången hade jag med mig en kamera i magväskan så när jag blev för trött kunde jag istället ägna mig lite åt fotografering längs spåret. Det hade inte Högsbys nye skidåkarfantom Kristian Furuskog tid med. Han åkte in på en imponerande 880:e plats bland de drygt 15 000 deltagarna i årets Vasalopp.

Text och bild: Fredrik Loberg, Frilansjournalist


Publicerat

i

,

av

Etiketter: