Hönsbytardag i Kalvenäs

23 maj arrangeras en hönsbytardag med kring-arrangemang på Kalvenäs Kött. Ett koncept som sprider sig över landet och har nu alltså kommit till kommunen.

Vad är då en hönsbytardag, jo precis som det låter. Man tar med sig hönor, kycklingar och tuppar till träffen och allt eftersom dagen går så träffar man andra djurägare där man antingen köper, säljer eller byter höns med någon.  Har man inga egna djur att ta med sig till träffen så brukar det gå bra att köpa på plats utan att byta.
Träffarna är uppskattade och välbesökta och ett ypperligt tillfälle att få se många olika raser av höns. Förutom höns så hoppas man
på ytterligare smådjur att titta på. På gården finns sedan tidigare, grisar, nötdjur och får att bekanta sig med och även Myskankor från Öland.

Hobby
Evert Andersson och sonen Simon som är initiativtagarna till Höns-bytardagen i Kalvenäs har hela 6 olika raser hemma i Kalvenäs.
– Grabben och jag har ett stort intresse för djur och vi tyckte att det skulle vara roligt med ett fritidsintresse som är lite annorlunda. Vi valde att satsa på höns som vi tyckte var vackra och vi jobbar hårt för att de ska vara renrasiga. Just nu har vi tysk Sperber som är en större hönsras, Dvärgsilkes, Dvärgkochin, Dvärg Wyandotte och Chabo. Vi har även några så kallade gårdshöns, som är lite av korsning av renrasiga höns som vi kallar för Kalvenäs gårdshöns.
Eftersom vi har så stor variation på hönsraser så ser man det även på äggen. En del ägg närmar sig hektot och en del ägg är på knappt 50 gram. Våra höns har god tillgång till sol, solskydd, vatten gräs och foder, vilket gör att äggulan är riktigt gul och fin. Själva
färgen på äggskalen varierar i allt från blå, gröna, vita, bruna, vinrött, beige till rosa. De som köper ägg av oss uppskattar verkligen färgvariationerna.
Fler små på väg
I skrivande stund är det full produktion hemma hos Evert med att få fram kycklingar. De två äggkläckningsmaskinerna är fyllda med ägg och med hjälp av en jämn temperatur som motsvarar värmen från en höna kläcks de första kycklingarna efter cirka 3 veckor.
– Efter att äggen kläckts så flyttar vi över de små kycklingarna till en barnkammare med mat, värmelampa och tillsyn flera gånger per dag. Just nu har vi cirka femtio vuxna höns och trettiofem kycklingar och några till på gång i äggkläckningsmaskinen. Som sagt en rolig hobby och det stora antalet höns minimeras till cirka 15 över vintern. Många uppskattar det lokalproducerade med färgglada inslag säger Evert.

Familjedag
Duon tillsammans med Stefan Jepsson, Anette Darberg och Lena Eriksson samt ytterligare några personer hjälps åt för att se till att allt faller på plats denna familjedag.
– Vi hoppas på att de som har höns anmäler sig till mig eller någon annan i gruppen för att ta med sig sina höns denna dag. Vi hoppas även på utställare som säljer lokalproducerat som honung och annat gott hör av sig till oss och medverkar denna familjedag. Kalvenäs Kött kommer att sälja styckdetaljer och charkprodukter. De kommer även att grilla hamburgare och korv till försäljning.
Berga GoIF Damklubb kommer att sälja lotter och fika till besökarna. Några utställare, som säljer betongskultpturer och lite annat smått och gott, har redan anmält sig,.
Aktiviteter för barnen kommer att finnas såsom hoppborg och en tipsrunda där fina priser utlovas.
I såväl Blackstad, Tranås som Rockneby arrangerades hönsbytardagar förra året och de välbesökta och uppskattat arrangemangen har nu kommit till vår kommun. Vi på Innehåll tackar för ett besök där de små kycklingarna fick en plats i hjärtat. Du som har smådjur och fjäderfä – kontakta arrangörerna så hoppas vi på en riktig familjedag!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: