Kommunjakten

Tidigt en tisdagsmorgon för några veckor sedan, kunde man se strålkastarljus från den ena bilen efter den andra, liknande ett långt gnistrande pärlband, på väg till skogen. I bilarna fanns hundförare med sina hundar, jaktledare, vägvisare, skyttar och allmänt naturintresserade personer, sammanlagt ett 50-tal personer på väg in i de mörka Smålands-skogarna för, ja just det, årets kommunjakt. Man kan nästan ta på stämningen. Hundarna som kanske är de mest morgonpigga av sällskapet väntar ivrigt i sina hundburar i bilarna på att bli utsläppta, medan jaktledare Anders Ek och Jonas Erlandsson hälsar alla välkomna till arla morgonstund.

 

Lars Wernersson blåste traditionsenligt in jakten och därefter följde flera timmar av sammanhållen och välarrangerad kommunjakt där gemenskap stod allra högst upp på dagordningen.

– Att göra saker tillsammans utanför ett mötesrum, och där man kan mötas så här i skogen, ja det bygger mer nätverk än man kan tro. Självklart är jakten en viktig och spännande del i dagen, men kaffet på morgonen, och lunchen och inte minst middagen på kvällen varvat med naturupplevelsen är viktigt för att skapa mervärden i relationer menar Anders Ek, jaktledare för dagen.

När Innehåll var på plats i skogen serverades skogslunchen bestående av Pyttipanna med tillbehör, uppskattat även av de fyrbenta vännerna.

Svanström och Erlandsson var med och såg till att alla tog för sig och blev mätta.

Stämningen var god och uppslupen i skogen och som brukligt så återberättades en och annan jakthistorier där taggarna på den fällda tjuren har en benägenhet att bli allt fler ju fler gånger historien återberättas.

– Precis som i alla fiske- och jaktsammanhang så kan den lilla

gäddan blir lite större efter hand som man återger fisketuren, det hör på något sätt till. Viktigast är dock att det vilt som är påskjutet inte skadas utan att skottet som avfyras är så bra och välriktade som det bara går. Vi har haft turen att ha med oss skickliga skyttar och bra hundförare och hundar så allt har gått bra. Men även den mest skickliga skytten kan få en mindre bra träff, och då är det viktigt att man har bra eftersökshundar vilket vi alltid haft med oss i skogen säger Anders.

Hundförarna Mille, Erik, Håkan, Mikael och Leif hade såväl Jämt-hundar som Gråhundar med sig. Fina och duktiga hundar som visade sig få upp vilt i första såten och drev fram vilt till skyttar som under dagen fällde två älgar.

 

Bästa passen

Innehåll fick åka med Bo Fager ut i skogen, en av flera som var med och höll i trådarna denna jaktdag. Bo berättar hur han under många år jagat på markerna och att han är väl förtrogen med markerna och var de bästa passen finns. Magnus Sandholm och Magnus Bolin åkte också med då Bo skulle ställa ut skyttarna på anvisade platser. Så snart Magnus och Magnus och alla andra skyttar var på plats släppte hundförarna sina hundar och jakten kunde återupptas. På håll kunde man vagt höra att en hund fått upptag och vittring på vilt. Via GPS kunde Innehåll följa hunden i skogen.

– Det är bra med GPS på hunden så att man lättare kan följa jakten men framför allt veta var hunden tar vägen. Innan det fanns GPS så var det många hundägare som nattetid fick letat efter sina hundar och upplevde mycket oro innan man hittat sin bäste jaktkompis igen säger Bo.

Även om det var nästan helt vindstilla denna tisdagseftermiddag så var det långt ifrån tyst. Radiotrafiken mellan hundförare, ledning och skyttar var engagerad där alla noga följde jakten.

– Jaha så här är det, konstaterar Bo, mycket prat blir det, fast det finns ju de som är mer pratglada än andra och än mer än vad jag är. Ja jag tycker att jag är ganska tyst av mig säger Bo glatt.

När klockan närmade sig 15 så avlyser jaktledaren jakten och meddelar att den är avslutad för dagen och att alla återsamlas vid stugan.

Anders tackar för en bra dag och laget förbereder sig för att köra ut fällt vilt från skogen till slaktboden.

 

Middag på staby

Sällskapet bröt upp för att åka hem och svida om till kvällens middag på Stabygården där närmare 150 personer deltog.

Kvällen inleddes av Lotta Berggren, Företagarna som tackade alla sponsorer och deltagare för att denna aktivitet varit möjlig att genomföra. Därefter tog Anders Ek och Anders Johansson ton och sjöng in kvällen med låten ”ja vet ett lann” med text skriven av Stig ”Goliat” Karlsson, tidigare Stabybo.

Anders Johansson höll ett kort anförande där han berättade för publiken bland annat följande: Det var vid Staby som vi avgjorde kriget mot danskarna under 1600-talet, kommunens invånare är bland de mest generösa vid insamlingar som Världens barn, Röda korset med flera. Kommunens skola är bäst i landet när det gäller att få flest elever att klara gymnasiestudier. De män från kommunen som mönstrade år 2000 var de längsta i landet med en medellängd på 183 cm.

– Framför allt är vi som bor i kommunen ödmjuka, blygsamma och vill inte skryta säger Anders, varpå han rev ner kvällens starkaste applåder.

 

Tina ThörneR

Joakim Malmdahl, Högsby Sparbank hälsade kvällens stora dragplåster, föredragshållaren Tina Thörner, välkommen upp på scen. En affärskvinna med de mest spännande titlar man kan ha om man gillar rally, fart och mental träning. Hon fångade publiken på ett sådant sätt att det var nog ingen som åkte hem utan att man tänkte till på alla hennes färgstarka inspel och på hur mycket man faktiskt kan påverka sitt och andras liv. Tina har sedan hon var liten försökt att se möjligheter i allt. Hon uppmanar alla till att våga zooma ut och se på sig själv med ett annat perspektiv.

– Försök att uppmuntra dig själv, de som står dig nära och dina medarbetare att tro på att saker och ting är möjliga. Min farmor lät mig sitta på en matta där vi drömde oss bort att mattan kunde ta oss ut i vida världen. Mattan kunde verkligen flyga i drömmarnas värld. Tänk på konsekvenserna som kan bli om man gör det omvända, att du med de magiska orden till ett barn säger ”det går inte”eller ”det är för dyrt” på ett ögonblick kan få den mest entusiastiska att tappa gnistan.

När 14-åringen tappar gnistan för att vi vuxna säger att något inte går, det kan bli dyrt. Min farmor trodde på mig när jag sa att jag ville lära mig flyga. Hon lät mig tro på mina drömmar och sa att, då får jag flytta på mina tavlor som jag har på väggen för att få plats med alla vykort som du skickar till mig från alla världens länder som du besöker berättar Tina.

Tinas resa genom livet har kantats av stora personliga utmaningar som skulle ha sänkt vilken människa som helst. Hon har via mental träning och en inre drivkraft lyckats bestämma sig för att även när det händer negativa saker, inte låtit dem styra hennes liv. Hon har valt att tro på att hennes mål går att nå. Med den ena världsmästartiteln efter den andra så har hon bevisat att det går att nå sina mål.

 

Tips från Tina

  • Klart att livet inte är rosenrött, och att det händer negativa saker. Jag tillåter mig att vara ledsen, känna sorg men jag låter inte det styra mitt liv, det är det positiva som ska styra.
  • Tänk på att om du verkligen lever i nuet, då får du uppleva framtiden. Lever du i dåtiden så stannar livet upp.
  • Tro på dig själv – våga förändra och tänk på att framtiden inte finns, den skapar du.
  • Se på dig själv som nykär, leta upp den känslan och bär med dig den och skapa en positiv målbild.

 

Innehåll tackar ödmjukast för en trevlig dag i skog och mark, för en god middag och ett mycket väl genomfört arrangemang.

 

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: