Näringsliv Högsby: Marcus – Årets entreprenör

Det var en minst sagt förvånad och överraskad pristagare, Marcus Johansson, MJN Skogsentreprenad i Ruda, som mottog priset Årets Entreprenör av Högsby kommun i förra veckan.

 

Kommunledningen med Stihna J Evertsson, Jonas Erlandsson och Anders Johansson överlämnade ett blomsterarrangemang samt biljetter till företagarträffen i slutet av april.

– Det är med sann glädje och stolthet som vi delar ut detta pris till dig. En av de kriterier som ligger till grund för utmärkelsen är ekonomisk hållbarhet och långsiktighet. Detta uppfyller du med råge. Din satsning under flera år, med den målmedvetenheten du har är föredömligt uttrycker ledningen genom Sthina J Evertsson.

Marcus äger och driver ett skogsentreprenörsföretag och har idag åtta skogsmaskiner, tre skördare och fem skotare. Dessutom har man en grävmaskin för att utföra markberedning. Samtliga maskiner är anpassade för slutavverkning och bland uppdragsgivarna återfinns de stora bolagen som Södra Skogsägarna, Sveaskog och Holmen.

Marcus har fått intresset för branschen genom sin far Stanley som arbetat i skogen sedan Marcus var liten.

– Jag var ju med ute i skogen från det att jag var riktigt liten och jag körde väl en del fast jag var kanske lite för ung. Men det gick ju bra och jag har lärt mig allt via praktiskt lärande. Det verkar ju ha fungerat om man ser i backspegeln. Anledningen till att det går bra är ju alla yrkeskunniga maskinförare som jag har anställt, som gör att vi får förnyat förtroende av våra kunder. Vi gör ett bra jobb tillsammans.

 

Tuff bransch

– Det är ju en tuff bransch med små marginaler, tidspress och stora svängningar när det gäller sortiment berättar Marcus.

Ibland är det timmer som ska fram och ibland mer massaved hur klarar du av svängningarna med så många maskiner som du har?

– Det viktigaste är väl att behålla lugnet när det blir lite svängingar. Vi har flera stora uppdragsgivare med olika behov och personal som är flexibla. Det gäller ju att hänga med och se möjligheter i det som man står inför. Vi har även valt att köra med enkelskift, det vill säga dagtidsjobb. Vi har haft det så i 10 år och vi var bland de första företag som införde enkelskift. Det är något som vi föredrar. Visserligen kan man inte byta maskiner lika ofta som de som kör med dubbelskift, men jag tror att man vinner i längden med att köra med dagtidsarbete. Detta val bidrar till att det inte blir lika pressat.

 

Två län

Marcus har drivit sitt bolag som aktiebolag i 10 år och är idag 36 år men jobbat i skogen sedan han var 18 år, något som ha verkligen stormtrivs med.

– Min farmor ville dock att jag skulle bli läkare, så jag gick naturvetenskaplig linje. Men jag kände nog hela tiden att det var skogen som var min bransch. Kan knappast ha det bättre än jag har det nu. Vi har hela länet och Kronobergs län som arbetsfält och det gör att lilla Ruda hamnar på något sätt mitt i, centralt på ett sätt.

 

Framtiden då

– Den ser jag mycket ljust på. Det rullar på som det är nu och känns som om att det börjar bli lagom stort.

Bolaget har sitt säte i Ruda och har mer än fördubblat omsättningen sedan 2012.

MOTIVERING

Ledningen framför gratulationer och önskar företagaren Marcus Johansson Ruda varmt lycka till med följande motivering:

Ett företag som avverkat tio år i branschen.

Som växer så det knakar i träden.

Som har koll på vart det barkar.

Han är ingen gossen ruda, men väl en gosse från Ruda; Marcus Johansson