No tjafs tänker inte hålla igen vid sitt uppträdande under Högsbydagarna

No tjafs tänker inte hålla igen vid sitt uppträdande under Högsbydagarna.
– Det blir full fart och mycket improvisation. Ibland har vi andra i bandet inte en aning om vad vår sångare kommer att hitta på, bara att det kommer att bli riktigt roligt, säger basisten Gustav Hessfelt.

På Högsbydagarnas lördagskväll är musikgruppen No tjafs huvudattraktionen. Bandmedlemmarna i No tjafs kommer från småbyarna Alafors och Nol utanför Göteborg och gruppen bildades för 26 år sedan.
– De andra hade väl lite musik i sig från början men jag kunde inget. Det var väl därför jag blev basist, säger Gustav Hessfelt och skrattar.
– Vi började åka runt på företagsfester och campingar, och märkte att både vi och publiken tyckte att det var skoj. Sedan har vi bara inte kunnat sluta. Vi har spelat i Scandinavium också till exempel.
– Framför allt är det schlagerrock som vi spelar, Lena Philipsson, Janne Lucas, Björn Skifs och så där, mycket 1970-tal, men mycket annat också. Vi ger oss på hårdrock lite då och då. Vi gillar att lyssna mycket på hårdrock.

Roligt hela tiden
Namnet No tjafs har hängt med redan från början. Någon i gänget fällde plötsligt uttrycket No tjafs under en diskussion, och då kom de andra på att det vore ju ett bra bandnamn.
Gruppmedlemmarna har andra sysselsättningar i grunden och ägnar sig åt No tjafs på fritiden, och framför allt på sommaren, med spelningar bland annat på campingar runt om i södra Sverige. Programmet i juli är fulltecknat.
No tjafs och framför allt deras sångare Robban Andersson har en alldeles egen stil. I alla år, eller åtminstone nästan, har Robban burit på samma gröna slitna och numera till och med håliga kostym, och han har kommit med alla möjliga infall både på och utanför scenen.
– Han hittar alltid på en massa grejer som vi andra i bandet inte har en aning om, säger Gustav Hessfelt.
– Men kul är det. Och spännande.
På senare tid har Robbans gamla gröna kostymering kompletterats med en gul basker, som utseendemässigt bygger vissa associationer till några andra komikers från västkusten, Stefan och Krister.
– Det här är fortfarande bara så roligt. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta i många år till. Jag vill inte att den här resan ska ta slut än på länge, säger Gustav Hessfelt.
No tjafs har inte spelat på Högsbydagarna tidigare, däremot på en privat fest i Högsby. .
– Konstigt nog verkar det som om särskilt smålänningar gillar oss, för vi har varit mycket i Småland, säger Gustav Hessfelt.
– Jag vet inte om det på något sätt har med vårt udda, burleska beteende att göra, att smålänningar gillar den stilen.
– Vi gillar när det är spontant, intimt och avslappnat och vi har fruktansvärt roligt själva.

Visste du att…
•     No tjafs har spelat i Högsby tidigare, på privatfest i samband med ett 50-årsfirande. Det var så kontakter knöts inför Högsbydags-framträdandet.
•     Bandet haft spelningar i till exempel Målilla, Oskarshamn, Jönköping och på Öland.
•     Sångaren Robban vill bli antagen till Kullbergbaletten.
•     Bandmedlemmarna heter Stefan, Mats, Henrik, Robert och Gustav.

Text: Fredrik Loberg. Bild: No tjafs


Publicerat

i

,

av

Etiketter: