PANETOZ till Högsbydagarna

Bandet Panetoz bildades redan 1997 och debuterade med musik där texter handlar om att värna om sina rötter, och att vara sig själv. Våga ha roligt. Inte bry sig om negativa saker andra säger och själv inte prata illa om andra.

Redan 2005 startade gänget den ideella föreningen Vägen ut, där syftet var en musikstudio för unga. De har varit med och spelat på nationaldagsfirande på Skansen, och hiten ”Dansa pausa” har streamats över 40 miljoner gånger på Spotify och passerat fyra platina. Videon ”Dansa pausa” har setts över fem miljoner gånger.
Nya låten ”Håll om mig hårt” har sålt platina och är på väg mot dubbel platina.
– Vi har fyra låtar som är certifierade hittills och en femte på gång berättar Johan Hirvi i Panetoz.
Bandets sound är med afrikanska influenser där man sjunger på svenska.

Bra drag i Högsby
– Så klart jättekul att vi får komma och spela på liten ort som Högsby, vi har hört att det är bra drag där säger Johan Hirvi.
Vi upplever att det är roligast att spela på de lite mindre orterna, man kommer publiken nära på ett helt annat sätt än de större arenorna.
Panetoz har en styrka i att man har en bred målgrupp och spelar på företagsfester, nattklubbar som stadsfestivaler.

Hur känns det nu några månader efter all uppståndelse som det innebär att vara med och tävla i Melodifestivalen?
– Det var ju för andra gången som vi stod på scenen. Första gången så var ju allt nytt, stort, spännande och som sagt första gången.
I år så kände vi oss mer bekväma i denna roll. Det är ett helt unikt projekt detta med Melodifestivalen. Man jobbar in minsta detalj under flera månader för en enda låt som sedan varar i knappt tre minuter. Sedan kan det vara över, alternativt att man tar sig vidare. Vi hoppades såklart att vi skulle gå långt. Vi tog oss från fjärde deltävlingen till andra chansen och sedan till finalen och placerades oss på en åttonde plats. En härlig resa.

Vägen till att lyckas och vara sig själv
– Musikstudion Vägen ut var ett sätt att hjälpa oss själva. Det gäller att tro på sig själv och våga tro på andra. Vår dröm var musikstudion. Vet man vad man vill göra är det bara att göra, och man klarar mer än man själv tror. När man väl börjar, så brukar man upptäcka att det kanske inte var så svårt, trots allt.
Perioden du går i skolan är kanske jobbig, men efteråt så kanske det var den roligaste tiden. Många kompisar i samma ålder och mycket ledig tid. När skolan slutar finns det inte längre några sommarlov. Gör det mesta du kan i skolan desto bättre går det sedan i livet.
För egen del gick det bra i skolan. Har vidareutbildat mig till civilingenjör, så jag har personligen inte stött på några direkta hinder. Jag har själv dock stått inför att behöva välja mellan musik och ingenjör när jag skulle läsa vidare. Valde ingenjör. Men trots detta val hamnade jag i alla fall i musikbranschen. Glad och tacksam för detta berättar Johan.
Johan har precis som alla andra i Panetoz jobb vid sidan om musiken. Johan driver en konsultfirma som konstruktör under vinterhalvåret.

Därför musik
• Bästa med musiken är att få stå på scenen. Att få känna energin från publiken.
• Studiecirklar står bakom musikprojektet ”Vägen ut”. Ta kontakt med ditt studieförbund. Flera bandmedlemmar från oss har hittat sin väg in i musiken bland annat genom studieförbund. Studieförbund kan vara vägen in till massor av olika intressen.

Bandmedlemmarna Nebeyu Baheru,
Johan Hirvi,
Pa Modou Badjie,
Njol Badjie
och Daniel Nzinga ser alla fram emot att få spela på Högsbydagarna

Tack Johan för en mycket positiv intervju där du satte fingret på många bra saker. Ni är varmt välkomna till Högsbydagarna
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av