Premiär: Omöjligheternas Kväll 21 maj

För en tid sedan satt Zebastian Strömberg, Församlingspedagog i Svenska Kyrkan Högsby och funderade på olika sätt för kyrkan att nå unga i
kommunen. En del visste han att han når via barngrupper, konfirmation och via körer. Men han nådde långt ifrån alla.

– Tänkte lite som att, för att nå unga i trakten så behöver man hitta olika plattformar som känns naturliga. För mig så har kyrkan en given plats i samhället, men så är det inte för alla. Men för att visa att vi är en del av samhället så kom tankarna på en aktivitet som vänder sig enbart till unga. Så från att hitta på lite småaktiviteter var för sig som växte tankarna till ett större och mer samlat koncept med rejält mycket fart.  Jag och Eva-Lena Johansson församlingsassistent tog därför kontakt med fritidsgården Gården och vi spann vidare på de trådar som redan fanns. Detta slutade med en stor samlad aktivitet som vänder sig till unga i Högsby kommun med omnejd. Vi gör en festivalliknade ungdomsaktivitet och döper den till Omöjligheternas Kväll.

Därför Omöjligheternas Kväll
– Det finns redan ett arrangemang som vänder sig till de lite äldre och som heter Möjligheternas Kväll. Där vardagshjältar, företagare och eldsjälar uppmärksammas och detta är mycket bra.
Vi ville samma kväll skapa en festival där de unga ges möjlighet till att utmana sig själva och kanske klara av det som man först tänker som omöjligt, alltså göra en omöjlig kväll möjlig bara för unga.
Sagt och gjort. Svenska Kyrkan och Högsby Kommun tillsammans med huvudsponsorn Högsby Sparbank, får projektet förklarat för sig och man landar i ett rungade JA från alla Omöjligheternas Kväll var född.

Projekt drar i gång
Ett intensivt arbete dras i gång av initiativtagare Zebastian tillsammans med medarbetare i kyrkan och Gården. Man lägger upp två parallella spår.
– På dagtid genomförs en familjegudstjänst och från tidig kväll och fram till klockan 23:00 hålls portarna öppna till festivalen.

Församlingshemmets förvandling
För en kväll blir alltså församlingshemmet ett festivalområde. Staket sätts upp och innanför dessa så bjuds det in till en rad aktiviteter som varvas med en line-up på scenen med färgsprakande fram-
trädande av artister.

Festival för unga
– En festival för unga, utan droger, har alltså skapats i år och det är bara så överväldigande med all positiv feedback vi fått berättar Zebastian. Detleff Sammemuller från Gården inflikar;
– Kommunen går in som medfinansiär via det drogförebyggande arbetet. Det har inte tidigare arrangerats något liknande endast för unga i kommunen vad jag känner till. Högsbydagarna som gör ett fantastiskt arbete där är aktiviteter till unga en del av konceptet.
Här är det endast för de unga menar Detleff.
– Det vi gärna vill visa för de unga är att kyrkan kan göra roliga saker tillsammans med andra, en festival, vilket man kanske inte alltid kan tro att det är så, menar Zebastian.

Men varför just detta namn
– Det är det som är grejen, vi har allt från en jättehinderbana, backklättring till graffitimålning. Alla ges chans att utmana sig själva eller sina kompisar. Våga prova det omöjliga och det tillsammans med vänner samt att ha roligt en kväll som denna. Alla har råd att komma hit denna kväll. Vi ställer dock krav på de som kommer, åldersgränsen är från åk 7 och upp till 3:an på gymnasiet och nolltolerans till
droger. Kommer man drogpåverkad så släpps man inte in och vi kopplar in vakter och
sociala myndigheter.
– Vi kommer att servera mat till knappt självkostnadspris, alla ska med andra ord ha råd att komma till oss denna kväll poängterar Zebastian.
Artisterna börjar sina spelningar på scenen vid 18.15 där Strömers Pack inleder och Hansam, ett pojkband från Örebro som numera utgår från Stockholm, är kvällens stora dragplåster. Bandet startade som en rappduo och har i dag sex bandmedlemmar. Bandet tog sig in på Digitlistan 2014 med låten ”Aldrig” med topplaceringar.
– Förutom ett hav av aktiviteter som utmanar det omöjliga står disco och eldshow på festivalens dagordning. Vi har även sett till att det går bussar till ytterområdena så att ungdomarna ges möjlighet till trygg och säker hemgång.

Zebastian kommer senast från Västervik och arbetade där som församlingsassistent. Han är uppvuxen i Kisa, Östergötland. Bor och arbetar numera i kommunen tillsammans med sin sambo som även hon arbetar i Högsby.
Projektgruppen består av Zebastian Strömberg Eva-Lena Johansson, Detleff Sannemuller, Elsa Hansson, Amanda Svensson Rebecca Johansson.

Gunilla C Johansson

omojligheternas


Publicerat

i

, ,

av