Ruda Nästa

Kaféet Ruda Nästa i det gamla stationshuset har blivit mycket populärt på kort tid.

– Kul att det här finns i vårt samhälle. Miljön är härlig och så har de hembakat, säger Rudabon Ingela Svensson.  

Det sociala företaget Pinea öppnade kaféet i mitten av januari. Sedan dess kan besökare komma och fika i bibehållen stations-miljö sex dagar i veckan.

– Det är det som är grejen, säger Marit Backman, som är anställd av Pinea och en av dem som både bakar och serverar.

– Vi vill att det ska kännas att man sitter i väntsalen i Rudas gamla järnvägsstation. Vi ville ha kvar den känslan.

Jerry Ahlström som nyligen har skaffat hus i Ruda är en av många återkommande besökare till kaféet.

– Det här är bara positivt, säger Jerry och köper en chokladboll och en av Bergabruks drycker vid kafédisken.

Långemålatrion Madeleine Jonsson, Axel och Maximilian Persson trivdes också tillsammans med Ingela Svensson från Ruda under sin första fikastund.

– Det är jätteroligt att komma in här och se att det har blivit så fint, säger Ingela medan hon kalasar på en Rudasemla.

– En kardemummamuffins med mandelmassa och grädde, förklarar Marit Backman.

– Den är väldigt populär.

– När jag var barn stod jag här utanför ibland och väntade på bussen. Däremot är jag inte tillräckligt gammal Rudabo för att minnas tiden när det gick att åka tåg härifrån, säger Ingela Svensson.

Men Marit Backman berättar att en grupp äldre invånare som brukar komma till kaféet varje vecka minns tiderna när tågen stannade i samhället.

Samlingspunkt

– Det är jättekul om det här kan bli en samlingspunkt där man träffas och har det trevligt, säger Marit Backman.

– Namnet Ruda Nästa kommer förresten efter ett förslag från en kund, när vi hade ute en förfrågan på Facebook, berättar hon.

I sommar ska kaféet ha uteservering. Men först ska det byggas ett staket, med tanke på att tågen susar förbi många gånger per dag. Samtidigt utvecklas Pineas verksamhet hela tiden i före detta Bringholtz möbelindustrilokaler snett mitt emot järnvägsstationen. Utöver loppisen har nyligen försäljning av föremål som köpts in från konkursbon inletts där. Andra delar i verksamheten är trädgårdstjänster och snickerier.

– Vi har fått förfrågningar om ytterligare tjänster, men för mig är inte det viktiga att verksamheten ska växa. Det som spelar någon roll är att deltagarna i vårt sociala företag mår bra och kan växa som personer, säger Conny Nyholm som driver Pinea.

– Målet är att de i framtiden ska kunna komma ut i den ordinarie arbetsmarknaden.

– Vi har sex anställda och 10-12 på praktik eller olika stödformer. Vi är ett av tre eller fyra sociala företag i länet och till oss kommer personer från Högsby, Hultsfred, Vimmerby och Mönsterås kommuner, berättar Conny Nyholm.

Text och bild: Fredrik Loberg


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: