SM till Högsby

Den 6 september klockan 6 på kvällen drar SM i bilorientering i gång i vår kommun och upp emot 40 ekipage, varav 20 i SM, ställer upp och tävlar i en, kan man tycka publiksport – men det är precis det omvända.

Tävlingen går ut på att hitta rätt väg till kontrollstationer, som är hemliga ända fram till start,  med hjälp av kartor och köranvisningar. Kartorna är många och gamla och man ska försöka hitta den gamla vägsträckningen som inte är direkt lätt att hitta efter ombyggnationer och helt nya vägsträckningar.
– En gammal fin landsväg från 50-talet kan i dag vara helt igenvuxen och att då hitta den bredvid eller i närheten av en ny väg, ja det är långt ifrån självklart, och det är precis det som bilorientering handlar om, att kunna läsa båda karta, körinstruktion och naturen så bra att man hittar de noga uträknat placerade kontrollstationerna, säger Christer Svensson, banchef Mönsterås MK.

Leta efter blå skyltar
– Det sitter en liten blå skylt med en bokstav på vid kontrollstationerna som man antecknar på sitt startkort, och efter att man ansett sig kört klart banan, så lämnar man in startkortet och vi rättar, kontrollerar och räknar samman antalet korrekta svar.
Tävligen bygger på såväl tid som antal rätt. Tävlingstiden är väl tilltagen och Christer poängterar att detta inte är någon rallytävling och att det är normala trafikregler och hastigheter som gäller under tiden tävlingen pågår. Under tävlingen ska deltagarna hitta närmare 200 kontrollstationer, mot normala 150, i trakterna i och runt Högsby kommun.
– Det gäller att tänka efter före när man deltar, och noggrannhet är en grundbult.
Sporten är förhållandevis liten i Sverige och att vi lyckas få hit drygt 20 ekipage som ställer upp i SM, ja det är stort och något vi är stolta över. En vanlig tävling drar hälften så många ekipage.

Start och målgång vid Fröviskolan
Mönsterås Motorklubb står som SM-arrangör och den som vill se och följa tävlingen är välkommen till Fröviskolan.
– Om man vill följa tävlingen, kom till Fröviskolan så visar vi åskådare till en lämplig publikplats nära samhället.

Roligt förarbete
– Vi är många som engagerat oss i detta SM och som har lagt ner många timmar på att rodda denna tävling, bland annat Åke Gustavsson som är tävlingsledare. Åke innehar den högsta licensen inom sporten och är den som har huvudansvar för denna sport och har haft totalansvar för tävlingar under många år i flera motorsporter.
Berndt Axelsson, Tjuståsa och jag har jagat många väghållare under flertalet kvällar för att få tillstånd att få köra på privatägda vägar. Vi har blivit riktigt positivt bemötta när vi ringt runt, vilket gör att det är extra roligt att vara aktiv i denna lilla sport.
Erik Svensson är den som har ritat specialkartor till årets tävling och som gör att en och annan deltagare nog kliar sig rejält i huvudet för att kunna hitta alla detaljer.
Arrangörerna har själva provkört banan, allt för att kartor, tavlor och underlag ska vara korrekta. Första bilen beräknas komma i mål runt midnatt och sista bilen runt 02.00

Deltagare från Småland och Mellansverige dominerar tävlingen så man kan lugnt påstå att detta arrangemang sätter Högsby kommun bokstavligen på kartan  – Detta gillar vi på Innehåll!

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: