Ta en tur i sommar

I förra årets sommarnummer av Innehåll berättade vi om möjligheterna att ta sig fram genom och uppleva den Svenska naturen via Emån.
Emåturism, Lixhult hade då köpt in såväl kanoter som stugor och man hoppades mycket på en god turistsäsong.

Vi ringde och frågade hur premiärsäsongen hade varit.
– Det blev en mycket bra andra säsong förra året och ett rejält uppsving mot första året då vi erbjöd stugor och kanoter. Genomgående hade vi många danska och tyska turister och givetvis svenska. De som kommer hit blir mycket positivt överraskade. De gillar naturen och många kunde inte föreställa sig att det kunde vara så tyst och så lugnt som det faktiskt är. Rofullt är ett ord som ofta dyker upp när våra besökare beskriver en tur längs Emån.
– Många passar även på att fiska och då brukar gädda och abborre nappa bäst och de är populära fiskar att grilla.
Emåturism kommer även att satsa vidare och då mer uppströms, det vill säga att man startar sin färd längre upp i Emån, från Kvillsfors eller Järnforsen.
– Denna tur passar de som vill åka under några dagar. En fin dagstur  som är mycket populär är den där man startar i  Lixhult och tar sig fram till Åsebo. Då hinner man även med att ta en liten matpaus i Högsby, berättar Ewa Engdahl, Emåturism i Lixhult.

Aboda
Aboda Café förmedlar kanoter till alla som vill ta sig en tur runt natursköna Kleven. Det går även bra att ta kanoten över till sjön Kvillen för den som vill ta sig en lite längre tur.
– Jag har inga egna kanoter utan jag bara förmedlar dessa till de som vill hyra kanoter. Kanoterna har gått åt som smör i solsken så det bådar gott för juli och augusti, berättar Monica Blomdin, Aboda Café och Restaurang.
Det finns även några vildmarkshytter att hyra. Stugorna är utrustade med litet kök sängar och bord, medan gemensamhetsanläggning ligger cirka 50 meter från stugorna.

Kaffe med utsikt
Aboda Café och Restaurang ligger högt beläget i Aboda Klint. Den lilla toppstugan kan ta emot sällskap på upp till cirka 60 personer. När Innehåll var på besök var det en turistbuss i antågande varpå Monica och medarbetare var i full gång med köksarbetet.
– Ja det går inte att låta gästerna vänta, utan när de kommer så ska allt vara klart.
Tyvärr så är utkikstornet stängt för tillfället, men stugan ligger så högt här så det är bara att kliva ut på terassen så kan man njuta av den fina utsikten över Kleven och all barrskog, avslutar Monica.

Vi på innehåll håller verkligen med om den storslagna utsikten och när man står längst ut på berget strax intill toppstugan och ser hur viddernas land breder ut sig, ja då känns det nästan som om man tagit sig 80 mil norrut.
Att efter en tur med en kanoten, ta en kopp kaffe i stugan och låta blicken fara i väg över den småländska vidderna är inte det ett fint sommarminne, så säg.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: