Ta på dig vandringskängorna i sommar och gå Jonas Stolts Kyrkväg eller runt natursköna Kleven i Aboda

 

Nu har du alla chanser i världen att ge dig ut på ett lagom långt äventyr under en dag.

För snart 200 år sedan gick Jonas Stolt de 10,2 kilometrarna från Basebo hela vägen till Högsby Kyrka. Detta var inte på något sätt någon ovanlig sträcka. Förr gick man ofta till fots när man skulle någonstans, om man inte hade hästar eller oxar vill säga.

Denna vandring är helt unik på så sätt att Jonas som var byskomakare, speleman och bygdeskildrare, dokumenterade skriftligt och detaljrikt sin hembygd och allt som han passerade på sig väg från Basebo till Högsby.

Dessa skildringar satte Jonas samman till en liten minnesbok som kom att bli hans memoarer och en kärleksfylld hyllning till hans hemtrakter.

Jonas föddes 1812 och växte upp med sina syskon och föräldrar på torpet Stenkullen i Basebo socken. Han sattes som 12-åring i skomakarlära och tog till sig livet som speleman. Han flyttade 1835 till eget torp på Hanåsa ägor och efter ett händelserikt liv dog Jonas 1883, detta som en aktad och omtyckt man.

Det är tätt mellan platserna som Jonas beskriver under sin vandring. Vad sägs om att läsa om Katt-Karis stuga och om Mor-Lotten och Fattigstugan och om livet för snart 200 år sedan.

Fakta om Jonas Stolt är hämtat ur boken Byskomakaren Jonas Stolts Minnen och går att köpa på Misteln eller av Högsby Hembygdsförening.

Stellan Häggbrink

En person som har gjort det möjligt att kunna gå denna uppskattade led, utan att hamna på villovägar är Stellan Häggbrink. Han har gjort ett digert arbete med att uppdatera skyltar på ett 15-tal platser längs leden, och även märkt upp leden på ett sådant sätt att det på ett tryggt och säkert sätt går att ta sig den dryga milen.

– Två orsaker; dels är jag intresserad av lokal hembyggd och dess historia men också för att min far Bengt Häggbrink var med och gjorde denna led möjlig berättar Stellan.

Det var bland annat min far och Anna-Lisa Anderson som var med och tog fram underlag och gick upp denna led som Jonas en gång gick.

Det är boken som Jonas skrev som är grunden till dagens led, som det alltså är 15 år sedan den blev tillgänglig för allmänheten. Man kan säga att projektgruppen gick bokstavligen från ord till handling med att märka upp leden som Jonas beskriver i sina texter.

Min far tyckte att Jonas var bygdens största son och jag vill vara med och se till att denna led inte faller i glömska, eller inte längre går att gå på grund av bristande underhåll.

Naturupplevelse

– Jag har alltid gillat att röra på mig och jag vill att fler ska känna glädjen och tillfredställelsen man får när man tagit sig hela leden. Det är en fantastisk naturupplevelse att gå leden, och det finns många fina platser att stanna till på för en fika eller vätskepaus. Jag rekommenderar dock bra och stadiga skor, gärna vandringskängor, för den som går leden. Bästa platsen att fika på är Pers dal. Det är ett gammalt torpställe och det är öppet och fint där.

Stellan poängterar att detta är ett bra semestertips och framför allt ett bra sätt att turista på hemmaplan. Det finns dessutom kartor i en liten låda vid Stenkullen.

– Vill man ha guidning över hela vandringen så ställer jag mer än gärna upp. En liten fika duger gott som betalning, inget annat! För mig betyder leden mycket och jag vill förmedla och berätta vidare det jag kan.

– Vi på Högsby Turistinformation är mycket tacksamma och glada över allt arbete som Stellan helt ideellt lagt ner på att rusta upp denna led, som nu står klar att vandra.

De skyltar som nu är uppsatta längs leden är de ursprungliga som sattes upp 2004 då leden invigdes. Leden kom till genom EU-projekt och nu är den som ny igen, betonar Carina Hansson samordnare på Högsby Turistinformation.

Leden Jonas Stolt har precis blivit klar och bara väntar på att bli vandrad på.

– Vi ska inleda ett arbete med att uppdatera den så kallade Högsbyleden, vi vet inte när detta kommer att vara klart, men vi ser fram emot den dagen då vi kan återinviga leden.

Kleven

Om du vill vandra och uppleva naturen, passa då på att bada, och ta en fikapaus eller sommarlunch på Aboda Café och Restaurang och gå någon av de två slingor som finns i anslutning till badplatsen.

– Det är en hel del som kommer hit för att bada på sommaren, det finns ju inga alger i insjöarna som det gör vid havet. Då passar gästerna ofta på att gå någon av lederna som är på cirka 2,5 respektive 4,7 km långa. En del tar även den lilla bilvägen som går runt sjön, där går det bra att ta sig fram med rullstol och barnvagn berättar Monica Blomdin vid Aboda Café och Restaurang.

Sjön lockar till fiske och övernattning

– Det går även bra att köpa fiskekort eller att hyra en vildmarkshytt genom Aboda Café.

Fiskekorten säljer vi åt Abodaortens Fiskevårdsområde och förmedlar stugor åt Aboda Sinnerbo Byutvecklingsgrupp. Det är faktiskt rofyllt att ge sig ut med ett metspö, mer rofyllt än man kanske kan tro.

I det natursköna området runt Kleven finns det mycket fin natur att uppleva och för den som kommer under sensommaren, så finns det kanske även lite lingon i skogen att plocka och ta med sig hem.

Vi hoppas att många läsare gör slag i saken, på med vandringskängorna eller andra bekväma, stadiga skor och ge dig ut i den svenska naturen, det ger härliga minnen.

Text  Gunilla C Johansson Bild Gunilla C Johansson och Gullan Häggbrink