Vårblommornas Kokbok

I Vårblommornas Kokbok hittar du delikatesser som Fälldins gryta, Kalles fiskgryta och Dumlekakor med noblesstäcke.
Anita, Jörgen, Teija och de andra vännerna på Konvaljen och Blåsippan i Högsby har gjort den.

Både boende och personal på de två gruppbostäderna är intresserade av mat och bakning. Så föddes idén att göra en gemensam kokbok. Alla har kommit med receptidéer, skrivit, klippt ut bilder, klistrat och kopierat för att få till boken.
– Jag har många favoriter, berättar Jörgen.
– Korvkaka har jag alltid gillat, Jag åt det mycket när jag var barn.
Till receptsidan har han ritat en bild på en korvkaka.
i Vårblommornas Kokbok återfinns inte mindre än 30 recept på aptitretande maträtter och efterrätter och medföljande tidningsurklipp eller teckningar. Bland de vardagliga och festliga läckerheterna finns Flygande Jacob, kräftsoppa, Ölandskroppkakor, varm smörgåstårta, Silviakaka och ”Chokladälskarens dröm”, som bland annat innehåller 200 gram mörk blockchoklad.
– På helgerna brukar vi först laga mat tillsammans på Konvaljen och Blåsippan var och en för sig. Sedan träffas vi och fikar tillsammans. Det är uppskattat, säger Ulrika Svensson som arbetar på Konvaljen.
Mjukt tunnbröd, räklåda och ett recept på 20 stora eller 40 små kringlor finns också med i Vårblommornas kokbok. Mikaels favorit är nog ändå pizza, medan Teija inte är ensam om att gilla ananaspaj alldeles särdeles.
Hittills har det tryckts 60 exemplar av Vårblommornas Kokbok, som kostar 50 kronor och kan beställas på biblioteket i Högsby.
– Det har varit efterfrågan men vi säljer gärna fler, berättar Ulrika Svensson.

Fredrik Loberg


Publicerat

i

av

Etiketter: