20 år i branschen

Vi på Innehåll ber att få gratulera Gith Jonasson på Garpen i Högsby till sina 20 år som egenföretagare.

På frågan hur livet är som egenföretagare så kommer svaret snabbt
– Jo tack det är något jag trivs med och inte ångrat en enda dag, klart att det är vissa månader som är tuffare än andra, men jag är mycket glad över att jag har så många trogna kunder som återkommer till oss år efter år.
De flesta kunder bor runt om i kommunen, men Gith märker en ökning av många nya kunder från grannkommunerna.
– Det blir kanske så när man ligger så centralt som vi ändå gör i Högsby. Många kör ju igenom Högsby antingen via Storgatan eller Järnvägsgatan.

1993
Gith tillsammans med sin man Claes och dottern Beatrice köpte butiken av Gunilla och Boris Karlsson 1993. Sedan ca två år tillbaka driver Gith och hennes man butiken och det är även Gith som man oftast möter i butiken
– Det fungerar bra, men vi tar lite ledigt någon dag då och då i samband med helg. Man behöver ju även vara lite ledig även om jag gillar mitt jobb. Min man sköter om fastigheten och det runt omkring.
Själva butikslokalerna har anor ända tillbaka till runt 1930-talet, och då som tryckeri.
– Så på det sättet är det egentligen runt 80-årsjubileum, i alla fall om man ser till hur länge det varit verksamhet i lokalerna.

Stort sortiment
– När vi tog över butiken så fanns det både radio, tv och telefon som vi avvecklade och lade energin på smycken, presentartiklar, matsilver och doppresenter istället.
Något som går bra i butiken är fotografering för id- och körkort. Här ser vi tydligt hur närheten till oss har betydelse, det är inget man gärna åker långa sträckor för att göra. Så det gäller att ha något som många vill ha så man får kunder in i butiken. Har vi sen en butik med ett brett sortiment så kan kunden gå runt och titta lite på annat man kan tänka sig att köpa.
Något som alltid varit gångbart i butiken är försäljning av smycken och även här ser Gith en ökning av kunder, då med kunder som lämnar in smycken för lagning eller att man faktiskt vill lämna in guld för att kunna beställa ett personligt smycke.
Största utmaningen med att driva företag är dels att hitta rätt inriktning på de produkter som kunden vill ha och därmed även att hitta en verksamhet som kan bära företagets kostnader.
– Jag som har ett relativt litet företag måste vara lyhörd och ha hög service till kunderna annars blir det inte många som kommer till oss. Det är både roligt och stimulerande att driva företag där man ser att kunden faktiskt blir glad och tycker att de fått tag på något som de efterfrågat.
Innan de tog över butiken så var Gith och hennes man glassgrossister och Gith arbetade även en del i sin mor och fars butik Högsby Elektriska på Storgatan.
– Så det här med företagande fick jag med mig tidigt i livet.
Tips till dig som vill starta företag
Börja försiktigt och känn dig för hur din affärsidé tas emot av dina tilltänkta kunder. Skaffa bra bollplank och tänk efter före och dra inte på dig onödiga kostnader. Ett bra bollplank är faktiskt en revisor, de ser siffrorna och verkligheten på ett annat sätt än du kan som är mitt uppe i din affärsidé.
– Jag har gått min egen väg många gånger och känt styrka i det, men det passar inte alla, och då är det bra att ha någon som ser på det man gör med lite andra ögon, avslutar Gith.

Tack för en trevlig intervju, du är en av många
viktiga butiksinnehavare i kommunen.
//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: