Aktiv ekonom med koll på hälsa och siffror

Innehåll stämde möte med Victoria Schön Månsson, en minst sagt aktiv småbarnsmamma som till vardags arbetar som ekonomiansvarig på Högsby Kommun.
Vi pratades vid över en god lunch på Mejeriet i Högsby och ganska snart får jag klart för mig att det där med två hjul är något som Victoria verkligen gillar.
– Ja, att ta cykel till jobbet, förskolan och andra småärenden är bra både för mig och för miljön. Sonen gillar att cykla och likaså maken. Utöver vardagscyklingen så gillar jag också att träna med hjälp av cykel, antingen med racercykeln på landsvägarna eller på spinning-cykeln på gymmet.
Under lunchen kom vi snabbt in på saker som Victoria gillar med kommunen.
– Det var verkligen uppskattat att vi hade öppet hus på Kommunhuset under Högsbydagen. Det var många som kom förbi och tittade in i Tingssalen, där många stod inför tinget och domaren, då det begav sig fram till 1940-talet. Det är ett otroligt fint kommunhus vi har i Högsby och det är en fröjd att från kontorsfönstret titta ut över den vackra naturen längs Emån.

En dag på jobbet
Victoria som är civilekonom med inriktning på ekonomistyrning arbetar sedan 3,5 år tillbaka som ekonomiansvarig på Högsby Kommun, något som hon trivs mycket bra med. En dag på jobbet ser mycket olika ut men i stora drag börjar den med att hon är på plats på kontoret strax efter 7. Vid 8 samlas ekonomienheten och tar ett kort uppsamlingsmöte om vad som ligger i pipeline för dagen och sen drar det hela igång.
– För egen del så gillar jag korta och effektiva möten. Strategiska möten är oerhört viktiga för en liten kommun som Högsby, men uppföljningsmöten och bokslut är nog så viktiga för att kunna arbeta vidare på rätt sätt. Kommunens siffror har de senaste tre åren pekat åt rätt håll, trots finanskrisen. Detta inte minst tack vare ett systematiskt uppföljnings- och målarbete.
– Jag deltar även i olika projektgrupper, sitter i kommunens ledningsgrupp samt har hand om inköps- och upphandlingsfrågor, så jag har verkligen ett mångsidigt arbete som jag uppskattar.  Variationen på arbetsuppgifter och viljan att utveckla verksamheten är stora drivkrafter för mig på jobbet.
– Samverkan med andra kommuner inom olika kommunala verksamheter är något som vi jobbar mycket med. Jag tror att samverkan är en förutsättning för små kommuners långsiktiga överlevnad och ett bra sätt att knyta viktiga kompetenser till den offentliga sektorn.

Fritid
Som vi var inne på inledningsvis är det viktigt för Victoria att vara fysiskt aktiv. Under ungdomsåren handlade fritiden mycket om orien-tering, friidrott och handboll men för tillfället är det cykling och löpning som gäller.
– Vi är ett gäng som under våren och sommaren har börjat träna en hel del tillsammans. Vi har inga bestämda tider för träning utan använder en blogg för att kommunicera aktiviteter och resultat med varandra.

Ambitionen är att inom kort bilda
en förening för konditionsidrott
– Vi är väldigt många i Högsby som gillar att cykla, springa och åka skidor i vår vackra natur och vi ser det som en perfekt möjlighet att samla denna energi och drivkraft i en förening. Att som individualist göra saker tillsammans är både kul, inspirerande och lärande.
Victoria och sonen Selmer som hon har tillsammans med sin man Joakim, tar cykeln till förskolan från i början av mars och fram till höstrusket.
– Vi bor ju hyfsat centralt så jag ser det som enklare att låta bilen stå hemma, om jag inte ska några längre sträckor. Jag lämnar sonen på förskolan på morgonen och min man hämtar, bra uppdelning tycker vi båda.
Vardagsmotionen är något som underskattas men som kanske är den viktigaste motionsformen.
– När vi bodde i Luleå hade jag dubbdäck till cykeln så att jag kunde cykla till jobbet året runt! Nu tycker jag det är för kallt för Selmer att cykla under vinterhalvåret.
– När vi bestämde oss för att flytta från Luleå tillbaka till Småland igen var det ett stort steg. Högsby är inte någon stor ort och vi saknar ofta utbudet som finns i en stad,


Publicerat

i

av

Etiketter: