Bylyckan i Fagerhult

Vintern har släppt greppet om naturen och våren knackar på dörren. Blomlökarna tar sig så sakteliga upp ur gräsmattor och trädgårdsland och fåglarna kvittrar och talar om att nu är det vår. I Fagerhult, en del av Högsby kommun, har Ekevågs öppnat upp för dagen. Bilar står parkerade utanför entrén till matbutiken och en man passerar på gatan med sin hund.

Inne i butiken trängs ett brett sortiment av varor på butikshyllorna. Allt från basmatvaror till apoteksvaror. En butik som under många år varit och är en livsnerv genom samhället.
Ingemar, Margurite och Leif är de som du möter när du är inne och handlar i den lilla Ica Nära butiken. De känner de flesta kunderna som kommer in under vinterhalvåret. Under sommaren då turisterna letar sig till gröna oaser, så ökar butikens omsättning dramatiskt och det är en förutsättning för butikens överlevnad.
– Under sommaren är det full fart i de båda butikerna och visst är turisterna viktiga för oss. Men det som glädjer oss är att vi ser att den lokala handeln faktiskt ökar i både antalet köp och att man lägger lite mer i kundkorgen än tidigare.
Några hundra meter från matbutiken har man en ytterligare butik, som är öppen sommartid. En riktig gammal lanthandel, som det var förr i tiden.
– Nu för tiden tror man ju att en lanthandel ska sälja livsmedel, men förr var en lanthandel en affär där man sålde allt det där praktiska, ungefär som en järnaffär i dag.  Själva butikslokalen byggdes i början av 1900-talet och den fina glasade köpmansdisken står kvar som en del av butikens originalinredning. Här inne finns allt från spik, skruv, verktyg, ja allt som man behöver till huset. Till och med gamla grimmor till kor i rostfritt stål hänger på väggen, något som var en storsäljare förr. Även souvenirer finns det gott om.
Ingemar plockar fram en tomte från förrådet. En tomte som köptes in från Tyskland i början av 1900-talet via NK i Stockholm.
– NK köpte in tio tomtar varav en hamnade här i Fagerhult, hur han hamnade  här vet jag inte, men man vet ju inte allt om Tomten, eller hur. Hur som helst så står han i skyltfönstret och vinkar till alla som passerar förbi.

Tusenkonstnär
När Ingemar och jag pratas vid inne på kontoret så målas en bild upp av tusenkonstnären Ingemar. Det är inte bara en matbutik och en lanthandel som han driver i Fagerhult. Det är en matbutik som är ombud för allt man kan vara ombud för som butik. Det finns en serviceanda som är stark och som växer sig allt starkare under samtalet. Ingemar driver även en begravningsbyrå och där handlar det om allt från att ta hand om hela begravningar till att se till att blommor finns vid graven.

Helheten
– Inte en dag är den andra lik på något sätt. Ena dagen säljer vi tyska tidningar till turister och glass till barn, den andra dagen beställer jag en fin kista till någon som gått bort. Man kan säga att det som gör att butiken finns här är att den är en del i något annat.  Begravningsverksamheten kan ibland kännas extra tung och då är det skönt att ha något annat att lägga tankarna på. Det händer ju att jag varit behjälplig vid en begravning då det är en god och nära vän som gått bort. Samtidigt som det känns tungt att mista en vän känns det på samma gång fint att få vara nära en sista gång. Men just då när man är där så nära de anhöriga, då stannar tiden för en liten stund och man samlar sig och tänker på vad som är viktigast här i livet.
– Det var ju så att min far och mor drev denna lanthandel när jag och min bror var små. En butik som min farbror Gustav startade en gång i tiden. Det året jag fyllde 16 år gick vår far Karl bort hastigt. Han fick hjärtinfarkt och jag åkte hem för att hjälpa min mor i butiken. Jag är visst kvar ännu, och likaså min bror, det är nu 46 år sedan. Vår mor Annikki, 87 år, är fortfarande med och hjälper till med lite pappersarbete, viktigt för alla att känna sig behövd.

Engagemang
Ingemar berättar med värme och med smittande glädje hur han trivs med livet och hur närheten till barnbarnen i Växjö är viktigt för honom och hans fru.
– Ja även om livet har sina motgångar och man kommer i kontakt med sorg så gäller det därför att ta tillvara på det där goda, det där positiva som finns runt om oss.
Ingemar försöker vara noga med öppettiderna till butiken så att det finns tid för att ladda batterierna under lediga stunder.
– När jag inte jobbar så är det fiske som gäller, helst ädelfiske. Åker gärna och provar fiskelyckan i Servegöl, Fågelfors eller Lysegöl, Virserum. Men allra helst åker jag till Västindien eller Gran Canaria. Jag fiskar och frugan solar.
Det är även viktigt att engagera sig i de unga som finns här och därför är det självklart att vi stöttar Fagerhult AIK. Sitter själv med i styrelsen och försöker att göra det jag kan för föreningslivet. De unga är ju framtiden och då ska vi visa att vi tror på dem.

Om tio år
– Vad jag tror om Fagerhult om tio år, det var en svår fråga men jag hoppas att det finns en matbutik för träffpunkter är viktiga för alla samhällen. I dag finns här ju en matbutik och den nyöppnade köttbutiken hoppas jag verkligen att det kommer att gå bra för. För egen del håller jag säkert på med något, kan nog inte låta bli att engagera mig.  För mig är Fagerhults styrka den helt fantastiska naturen och alla människor som bor och verkar här i bygden.

Innehåll tackar för en mycket trevlig pratstund och lämnar ett naturskönt Fagerhult. Tittar till i backspegeln och ser hur kyrktornet reser sig mot skyn och jag tycker mig skymta en liten man som springer över vägen, en liten man med skägg. Kanske är det som Ingemar sa, man kan aldrig säkert veta hur Tomten från NK kom till Fagerhult. En sak är dock säker, allt blir vad vi gör det till.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: