Detaljhandel på Storgatan

Järnvägsgatan och Storgatan är de två stråk genom Högsby som har flest butiker och mest trafik i kommunen. Butikernas utbud varierar kraftigt och inom flera olika branscher. Den butik som ligger mest söderut i Högsby är Garpen och drivs av Gith Jonasson.

Gith har butiksådran genom sina föräldrar som drev en elbutik på Storgatan. Hon och hennes man hade under 1980-90-talet tre lastbilar som distribuerade ut glass till butiker, en verksamhet som sedermera avvecklades. Gith tog tillsammans med sin dotter över Garpen 1993.
– Då när vi tog över, så var butiken en mer renodlad fotoaffär där man sålde ramar, framkallade foto och den typen av tillbehör. Vi fasade ut detta och behöll passfotograferingen och satsade än mer på smycken, porslin, bestick och bijouterier, säger Gith.

Hur är det då att driva butik i Högsby
– Det är klart att det är tufft men samtidigt så tycker jag om det jag gör. Det hade aldrig gått utan våra trogna kunder som handlar presentartiklar hos oss.
Den personliga servicen, kunskapen och paketinslagningen är några av de tjänster som en mindre butik kan använda som konkurrensmedel för att få nya och behålla tidigare kunder. Gith berättar att butiken är öppen måndag till fredag och har ett brett utbud av presentartiklar och smycken.
– Det vi inte har hemma beställer vi hem och då har vi oftast varan hemma till dagen efter, precis som om man beställer själv på nätet.
Att driva butik är inte bara att sälja saker och ting menar Gith.
– Det som är roligt i jobbet är ju mötet med alla kunder. Även roligt att se kunder som träffar någon annan kund som de inte träffat eller sett på länge.
Gith hoppas på att få igång ett handelsnätverk i kommunen, det är viktigt att man håller ihop och att man gör gemensamma aktiviteter.
– Viktigt att vi tipsar om varandras verksamheter när kunderna kommer till oss. Det mesta finns ju här.

Kommunledningen tackar för ett kreativt och idérikt besök hos Gith på Garpen och önskar varmt lycka till med verksamheten på Storgatan mitt i kommun.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: