Hallå där, Fredrik Hasselström Trafikverket

Våra läsare vill gärna veta det senaste när det gäller breddning och reparation av Tingebro, Högsby.

– Tack för att du frågar. Trafikverket gick förra måndagen ut med ett förfrågningsunderlag till entreprenörer på bropaket som innebär breddning och reparation av stenvalvsbron vid Tingebro. Syftet med breddningen av bron är att kunna förverkliga en gång- och cykelväg, som efterfrågats under flera år.

Projektstart är planerad till 1 februari 2015 och allt ska vara på plats och bron åter i drift senast sista maj 2015. Håller planen?

– Vi vet att generellt under den aktuella projekttiden har entreprenörer som arbetar med bropaket färre projekt i gång, vilket talar för att vi kommer i gång med arbetet som planerat. Vi har även fått många telefonsamtal från intresserade entreprenörer.

Ställer inte vinterperioden till det för broarbetet?

– Den första delen i projektet innebär rivning, sågning av befintlig platta, därefter tar bockning av armeringsjärn och gjutformsarbete vid. När det är tid för gjutning och beläggningsarbeten då är vi framme vid april, maj och en varmare period som lämpar sig väl för dessa arbeten.

Vad bör man tänka på som bilist eller lastbilschaufför?

-Just nu förbereder vi omledingsvägen. Vi breddar vägen för att den ska klara den ökade trafikmängden. Hur väl vi än planerar så kommer det att krävas lite tålamod av de som dagligen använder sig av denna omledningsväg. Det kommer att ta längre tid och vägen kommer inte att hålla samma standard som den ordinarie sträckningen.

Kan man planera sin tid och inte passera under högtrafik så slipper man eventuella köer, precis som man gör i storstäder.

Fredrik vill understryka den mycket goda kommunikation som finns med berörda i kommunen

– Tycker att vi tillsammans med, Mittpunkt, Företagarna, Kommunen och samarbetspartner kommer fram till så bra lösningar vi kan. Viktigast för oss att är att ha en god dialog före, under och efter ett projekt. Mycket har kommit fram i processen och flera saker som stötts och blötts innan vi landat i ett förfaringssätt där vi gemensamt tagit beslut där påverkan är så minimal som möjligt. Nu ser vi fram emot projektstart och att en breddad bro hälsar kommun-invånare, turister och genomfarts-trafikanter välkommen.

Gunilla C Johansson

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: