Kolsrum – till för alla

Vid Tingebro står vägvisaren till Kolsrum och återvinningscentralen. En vägvisare som inte bara visar vägen dit utan även vägen till hur vi tar hand om och återvinner allt vi årligen slänger.

En ombyggd och strukturerad central möter Innehåll när vi svänger in en regnig morgon i mars. En breddad väg går igenom hela anläggningen som kantas av containers och behållare. Tydligt uppmärkta med glas, metall, trä, brännbart och så vidare. En förändring som vi på Innehåll vet uppskattas av många som kommer till centralen.
– Det är ju roligt att de som kommer hit tycker att de förändringar som jag gjort här är bra, det gör jobbet ännu lite lättare. När jag började här för fyra år sedan var vi tre man, nu är det bara jag på heltid. Får dock lite hjälp några dagar i veckan av Jörgen Eriksson, Högsby som gör ett kanonjobb här hos oss säger Patric Baier ansvarig för anläggningen.
Patric som har ett förflutet inom kommunen på före detta gatu- och parkavdelningen är väl förtrogen med kommunen som arbetsgivare.
– Ja det är jag verkligen så att när jag fick ansvaret för anläggningen här så var jag snabb med att skicka i väg skisser till ÖSK (Östra Smålands Kommunaltekniska förbund) på hur jag ville att anläggningen skulle se ut. Fick igenom förändringarna och nu rullar det på riktigt bra här ute. Inga köer för de som kommer hit eftersom man numera försiktigt kan köra förbi ett fordon som lastas av för att komma fram dit man själv ska lasta av.

Ordning och reda
Patric vill verkligen ge en eloge till alla som kommer till centralen.
– Tittar jag på totalvolymerna på allt som kommer in och vad som har hamnat i fel container så är det försvinnande lite. Det enda som jag vill slå ett extra slag för är plast.
Tänk på att i containern där det står plast är det endast plastförpackningar och frigolit som ska ligga. All annan plast ska läggas i container för brännbart.
Även om det är en pulka i plast eller en vattenslang så går den som brännbart.
Ett annat tips är att sortera gärna materialet hemma så går urlastningen ännu smidigare.
Centralen är en självbetjäningscentral, det vill säga att man lastar ur sin bil eller sitt släp själv. Personalen hjälper gärna till och svarar på frågor om man är osäker på i vilken container saker och ting hör hemma.
Självklart så hjälper vi även till att lyfta ur tunga saker när vi ser att någon behöver hjälp.

Bästa med Högsby:
Nära till Kalmar, Växjö och Oskarshamn. Bra ort att bo i och nära till mitt arbete. Trivs bra här med familjen. När jag inte arbetar så är det fiske, fiske och åter fiske som jag sysselsätter mig med när inte huset pockar på uppmärksamhet.
Om tio år: – Bor nog kvar här och fiskar säkert ännu mer än nu. Har förhoppningsvis utvecklat anläggningen ännu mer.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: