– Att få jobba med djur på det sätt vi gör är det bästa jag vet även om jag tycker om att köra maskiner. Men maskinkörning kan bli lite ensamt, det blir det aldrig i ladugården säger Marcus Lindh 26 år.
– Jag har gått på Ingelstorp och Marcus på fordonsprogrammet. Vi är jämnåriga och har fått lära oss allt från grunden och har varit med och hjälpt till sedan vi var små, så visst har vi bästa yrket man kan ha säger André Lindh 28 år.
Så sammanfattar sysslingarna Marcus och André verksamheten på Lindhs Djur & Natur men även hur de ser på livet och yrkesvalet inom sin bransch.
– Ja de och alla som jobbar här har verkligen fått vara med och hugga i där det behövs. Verksamheten drivs ju som ett familjeföretag. Tillsammans ser vi till att allt fungerar så bra som det någonsin kan. Men visst har det varit, och är delvis, tungt när man tänker på att Mille inte längre finns med oss. Men hur tungt det än är så måste man tänka framåt och att solen går upp även i morgon säger Joakim och ser ut över betesmarken där mjölkkorna som snart ska bli mjölkade går och betar.
LOKAL LEVERANTÖR
Stämningen är avslappnad när vi träffar Lindhs Djur och natur på den stora gårdsplanen i förra veckan. Med vid träffen var även Patrik Evertsson från Emåmejeriet. I höstas togs nämligen första steget på ett samarbete mellan de två aktörerna, då man signerade ett avtal som innebär att Emåmejeriet får ännu en mycket lokal leverantör på sin leverantörslista.
– Vi har sneglat på varandra, i positiv mening, under flera år och tänkt tanken att vi skulle hitta ett samarbete i någon form. Emåmejeriet fyller tio år och det kan man göra med att bli ännu mer lokala än vi varit tidigare, genom detta avtal mellan oss.
I dag har Hanåsa cirka 650 kor som ser till att mjölkbilen fylls och mejeriet sedan levererar produkter som mjölk, smör, ost, fil och yoghurt till matbutikerna.
– Vi hade ett tufft 2017 men det har vi lagt bakom oss. Tycker nog att 2018 börjat bättre och att vi jobbar intensivt med att positionera oss på marknaden som det lokala mejeriet. Vi har nu funnits tio år på marknaden och då är det viktigt att kunderna inte tar oss för givet utan fortsätter handla av oss berättar Patrik och fortsätter;
– Vi vet att våra kunder läser på förpackningarna och tycker att det är viktigt att få veta från vilken gård mjölken kommer ifrån. Där har du en av anledningar till att samarbetet med att Hanåsa levererar en del av sin mjölk till oss är bra för oss båda.
– Det är klart att det är roligt att vi har fått till detta samarbete, för mer lokala än så här kan vi knappast bli. Jag vill även säga att det finns ingen som kunde ha gjort det Patrik gjort med sin satsning på ett mejeri bättre än vad han har. Det är ju helt enastående om man tänker efter. Att en dag för tio år sen bestämma sig för att dra igång ett mejeri och stå där man gör i dag betonar Joakim.
KALVSTALLET
Vi går till det nybyggda och mycket luftiga kalvstallet och hör hur kalvarna dricker mjölk ur de grå plasthinkarna. Här får de röra sig fritt i stora kalvboxar, välfyllda med halm.
– Vi tar emot skolklasser som vill komma på studiebesök, nu senast kom det ett 50-tal från Påskallavik och hälsade på. Besök som uppskattas av såväl barn som vuxna. Det går bra att boka in sig på besök, barnen som går här i Högsby har ju till och med gångavstånd till oss.
MEN DU PATRIK, DU HAR JU I DAGARNA LANSERAT HAVREMJÖLKEN GRY, HUR TÄNKTE DU DÄR?
– Ja det kan man ju fundera på men det är inget konstigt. Det är att förena två bra saker i en förpackning. Det vi nu har tagit fram är riktig havremjölk för det är just havre och mjölk som är ingrediensen. Havren står för fibrer och mjölken för protein och andra vitaminer. Detta är ett sätt att nå en bredare marknad. Det är kunden som bestämmer och då gäller det att lyssna, vara förändringsbenägen och ta till sig det nya. Det går inte att stå stilla för då trampar man vatten.
Patrik berättar att man jobbat intensivt för att nå konsument, storkök och restauranger.
– Vi levererar just nu till skolor och äldreomsorg i Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Nu hoppas vi även på att kunna få leverera mjölk till våra skolor i närområdet. Några av skolbarnen kan till och med se gården som mjölken skulle kunna komma ifrån.
HUR SER NI PÅ FRAMTIDEN
– Visst är det en tuff bransch där det under lång tid har varit en obalans mellan faktiska kostnader och vad man fått betalt för råvaran. Men nu har det börjat rätta till sig och vi ser ljust på framtiden med att leverera närproducerad mjölk och nötkött summerar Joakim.
– Vi känner av våra konkurrenter i branschen och det möter vi med att vässa oss ett snäpp för varje gång vi gör något.
Grundläggande för vår existens är att man väljer livsmedel där det står Emåmejeriet. Så länge man gör det så kommer det inte att bli granplanteringar på betesmarkerna.