Storgatan – Stjärnklippet- Bra start på livet som egenföretagare

I ljusa, rymliga och fräscha lokaler med centralt läge har Louise Stjernberg fått en bra start på livet som företagare i kommunen.

– Jag det har jag verkligen fått, och jag är så tacksam över att tidigare stamkunder och såklart nya kunder hittar hit.
När vi var på besök hade Louise precis öppnat för dagen. Doften av nybryggt kaffe sprider sig i lokalen och intervjun avbryts då och då av telefonen som ringer av kunder som vill boka tid.
Hon är precis fyllda 27 år och varit verksam i branschen under cirka fem år.
– Efter min frisörutbildning i Kalmar arbetade jag med lite annat under ett par år, men under de senaste åren har jag arbetat som frisör. Dels hemifrån och dels ute hos kunder. Bland annat så åkte jag ut till äldreboenden där jag klippte och permanentade lite äldre kunder. Detta har jag fortsatt med även efter att jag tog över denna salong.
Louise arbetar nu alltså på heltid som frisör och har dessutom valt att ta emot en lärling som studerar i Oskarshamn.
– Det är verkligen positivt på många sätt att våga ta emot en elev. Även om det inte är så länge sedan jag själv gick i skolan, är det många moment som går på rutin. Att då visa steg för steg och förklara varje moment är lika nyttigt för mig som för min duktiga lärling.
Louise rekommenderar mentorskapet och tycker att det är bra att salongerna i kommunen brukar ta emot lärlingar.
– Alla är vi ju nya och oerfarna och då är det viktigt att hjälpa till och öppna upp för den som vill lära sig.
Att arbeta och bo i Högsby ser hon som en stor fördel i livet som företagare.
– Jag har nära till arbetet och behöver inte lägga värdefull tid på att pendla utan på det jag tycker om, mitt liv som frisör. Det har gått över förväntan och nu har jag tagit hjälp av en redovisningsfirma för att kunna lägga mer tid på verksamheten.

Johannas Blommor
Vi passade på att hälsa på hos Johanna Enarsson som startade sin blomsterbutik på Storgatan ett par månader före jul.
– Hej, vad roligt att du hälsar på utbrister Johanna när vi öppnar butiksdörren.
Den lilla lokalen har byggts om och anpassats till verksamheten och är fylld av presentartiklar och blomsterarrangemang.
Vi frågade hur starten som företagare har gått?
– Jo med du, jag fick en bra start på mitt företag och försäljningen över jul och nyår gick över förväntan. Det finns verkligen utrymme för fler inom denna bransch och vi kompletterar varandra bra. Nu ser jag fram emot våren, och det känns som om att den borde vara på väg.

Stormhatten och Garpen
Två andra butiker på Storgatan som har varit verksamma 25 respektive 26 år i år är Garpen och Stormhattens Blommor.

Garpen firar sina 25 år under året med kampanjpriser med hela 25% rabatt på vissa varor.
– Tänker man till så är 25 år ganska lång tid, men jag har aldrig upplevt det så. Den ena dagen är verkligen inte den andra lik. Det har varit upp- och nedgångar genom åren, men det är alltid lika stimulerande att träffa kunder och att kunna hjälpa till med presentartiklar. Trenderna varierar över tid och just nu är det silversmycken som ligger i topp. Ser jag framåt i tiden så tror jag att trenden med silver håller i sig säger Gith Jonasson på Garpen.

Stormhatten
– 26 år är ju inte på något sätt ett jubileumsår, det var ju
egentligen förra året och det firade vi med många kunder som kom på kaffe och tårta. Men det var även det året som Bosse lämnade oss. Allt rullar på trots att livet ibland kan vara oönskat tufft emellanåt.
Att verksamheten fortsätter finns många skäl till, men främst för att jag har så duktiga och erfarna medarbetare och så många stamkunder. Vi fortsätter på den banan vi slog in på för 26 år sedan, att sälja snittblommor, krukväxter, blomsterarrangemang och presentartiklar. Vi har redan fått förfrågningar på utplanteringsväxter som penséer och vårblommor vilka står högt upp på  inköpslistor. Vi är många som ser fram emot en grönskande vår avslutar Anna-Lena Jonsson på Stormhatten.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: