Torghandlare 20-årsjubilerar i Högsby

Det är mycket som Pekka Bäckström bär fram i samband med torghandeln.

I bitande kyla med 15 minusgrader en januaridag för 20 år sedan gjorde Bäckströms Frukt och Grönt, Tvärskog debut som torghandlare i Högsby. Den gången låg omsättningen på blygsamma 320 kronor, men Pekka Bäckström och hans fru Marina gav för den skull inte upp, utan kommer till Högsby varje fredag.

Någon form av jubileumsfirande blir det framöver. Kommersen rullar på och inte minst den äldre generationen gillar att torghandla. Under den senaste tiden har vi märkt en viss uppgång i Högsby. Vi har gott om utrymme och lever upp till de rådande kraven i dessa Coronatider, säger Pekka Bäckström.
Våren innebär som regel ett uppsving med exempelvis svenska tomater, gurkor, sallader samt självklart blommor i mängder.

Torghandel på tre orter
Vi är alltså i Högsby på fredagarna, Mönsterås på lördagar samt på torget i Nybro tisdagar och torsdagar. Sedan är vi ute och handlar upp på måndagar och onsdagar lite varstans i Kalmar län inklusive Öland. Det har blivit en livsstil att vara torghandlare. Jag fyller snart 60 år, men har inga som helst planer på att sluta.
Efter alla dessa år i Högsby känner Pekka och Marina Bäckström kunderna ganska väl och det råder en behaglig stämning på torget.
Vi brukar också vara ute på marknader, men i dessa tider med Corona har flera ställts in. Förhoppningsvis blir det snart en återgång till normala förhållanden och då ska vi också hinna med marknader.

Ost och fisk
Sedan minst 15 år är Drotts Ost från Vetlanda varje fredag med vid torghandeln i Högsby.
Det fungerar bra i Högsby och jag gillar att vara här, säger osthandlare Peter Frisk Vetlandas.
Dessutom brukar Ölandsfiskarn vara på plats om än inte lika ofta, men väl varannan fredag.

Text och bild:
Ingvar Gunnarsson


Publicerat

i

av

Etiketter: