Viking Beds of Sweden

I Berga finns en låg, till synes ganska oansenlig industribyggnad som vid första anblick inte säger något om vad som finns innanför väggarna. Byggnaden vi pratar om är lokaliserad på Petters Väg 3 i Berga och företaget vi syftar på är Viking Beds Of Sweden.

När kommunalrådet Stihna J Evertsson, oppositionsledare Jonas Erlandsson, Anders Johansson kommunchef och vi på Innehåll var på besök i förra veckan så togs vi emot av Björn Sigurdh, platschef på Viking Beds.
Vi visas runt i fabrikslokalerna och guidas av Björn där han berättar om de olika arbetsmoment som sker här i Berga.
Det vi slås av under rundvandringen i lokalerna är att Viking Beds i Berga är en toppmodern verksamhet som under det senaste året genomgått en totalrenovering.
Nytt tak, nytt slitskikt på väggar och golv möter oss vid rundvandringen tillsammans med en toppmodern maskinpark och yrkeskunniga medarbetare. Vi stannar till vid de olika stationerna och här ser vi hur material till madrasser plockas samman för att därefter sys ihop till färdiga produkter. Hur stora balar av material skärs ned, omarbetas och med stor yrkesskicklighet hanteras av de närmare 20 medarbetarna i Berga. För det är nämligen detta man gör i Berga. Madrasser och överdrag hanteras i Berga, resterande framtagning av stommar och klädsel till sängar tillverkas i Landsbro.

Viking Beds resa
Efter rundvandringen sätter vi oss i det stora fika- och lunchrummet för att lyssna på resan som Viking Beds of Sweden är inne i och som påbörjades för ett par år sedan.
För det är en rejäl resa som man påbörjat och är inne i.
Om vi backar bandet lite grand så startades familjeföretaget av Alf Söderberg 2002 med verksamhet i Landsbro med tillverkning av kvalitetssängar i f.d. Borohus lokaler.
Målet var tydligt och klart för företaget. Med yrkeskunniga medarbetare och med hjälp av det senaste inom materialval så skulle man slå sig in på sängmarknaden. Det gick så bra att Möbelhandlarna i Sverige i en undersökning utsåg Viking Beds till bästa sängleverantör under tre år i rad.
Verksamheten i Landsbro växte genom åren och 2006 gick man in och köpte 51 % av aktierna i företaget Quilty i Berga, för att två år senare köpa ut delägare och bli en helägd verksamhet av Viking Beds.
Devisen ”Europas bästa bäddmadrassfabrik” har på allvar tagit form i och med bolagsförändringen.
–  Så är det, berättar Björn. Nu är tärningarna kastade och ägarna, två generationer av Söderberg har siktet inställt att tillsammans med oss nå detta mål. Ett tydligt bevis för att man menar allvar från ägarna sida är de stora investeringar som man genomfört på anläggningen i Berga. Hela 13 miljoner har investerats på allt från personalutrymmen till själva fabriksdelen. Dessa investeringar borgar för en långsiktighet för verksamheten här.

Framtiden
Björn stannar upp och gör en konstpaus och säger sedan med eftertryck.
Dessa investeringar hade man aldrig gjort om man inte hade sett den yrkeskompetens och lojalitet som medarbetarna visar här. Många har arbetat är under flera år och byggt upp en mycket värdefull kompetens som lyfter verksamheten flera nivåer. Det är denna yrkesstolthet och kunnande som gör att vi står oss väl i jämförelse med våra kollegor i branschen. De är alla goda föredömen på hur lojalitet stärker företaget och chanserna till att en verksamhet faktiskt kan växa och finnas kvar på marknaden. Det stora flertalet bor i närområdet och vet hur viktigt det är med arbetstillfällen på en orts överlevnad.
Björn berättar att man vill fördubbla dagens omsättning till 2022. Ett mål som är högt, men fullt rimligt och nåbart med det man har genomfört och  kommer att genomföra.
– För att nå detta finns det två vägar att gå. Antingen satsar vi på en större maskinpark eller så anställer vi mer personal och går från att arbeta dagtid till att gå tvåskift.
Men varför inte treskift?
– Enkelt svar på den frågan. Vi är i sängbranschen och vi vill att man sover på nätterna, helst i en säng från Viking Beds, och det går ju inte om man ska arbeta säger Björn med glimten i ögat och fortsätter sedan.
– Det är ju även så att man mår bäst av att jobba tvåskift då kroppen har betydligt mindre omställning jämfört med att gå treskift. Samma sak gäller helgarbete. Familjen och allt det sociala mår så mycket bättre av att man, där det är möjligt, jobbar måndag till fredag och har helgerna tillsammans.

Totalt har bolaget närmare 70 anställda och alltså ett 20-tal i Berga. Björn som tidigare arbetat inom metallindustrin har med sin bakgrund och erfarenhet genomfört stora förändringar i produktionen.
–  Jag hoppas och tror att vårt arbetssätt vi har nu är bra för alla och ska vi i förlängningen ISO-certifiera verksamheten och Svanenmärka våra produkter så är vi på rätt väg. Med tydliga mål och grymt professionella medarbetare då är jag helt övertygad om att vi når målet ”Europas bästa bäddmadrassfabrik”.

Vi tackar för det goda kaffet och för ett mycket positivt företagsbesök där framtidstron är så stark att den nästan går att ta på. Vi lämnar Berga utan att titta i backspegeln och ser framför oss att tiden då man räknade får för att kunna somna, den är förbi. Nu sover vi som en riktig Viking.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: