Högsäsong för utomhusmålning

Då är det ännu en gång högsäsong för det som man antingen inte vill, kan eller som man längtar till. Utomhusmålning.

Vi tog kontakt med Karin Sandholm på Sandholms Färg och Golv i Högsby, som har full koll på vad man bör tänka på när det är dags att jaga rätt på pensel och framför allt rätt färgburk.
– Ta reda på vilken typ av färg som är målad med tidigare. Huvudregel är att fortsätta med samma typ av färg vid ommålning, om du är osäker försök att ta med en liten bit färgflaga till oss alternativt så kommer vi ut och tittar på huset.
– Tänk på att du målar endast när vädret är torrt och fint. Kolla väderleksprognoser. Bäst för färgen är om det är uppehåll minst 12 timmar från det att du målat klart. Måla inte i direkt solljus.
Karin berättar vidare att innan man målar bör man se över fasaden då man kan behöva byta ut ruttna bräder. Viktigt att man även tvättar huset innan målning, framför allt vid mögel och algpåväxt.
– Skölj med rent vatten från trädgårdsslangen, inte högtryckstvätten, då det finns risk att du pressar in vatten i träet. Låt torka minst ett dygn innan du börjar måla.

brabild_slathult
Måla efter en tavla
När Innehåll var på besök i butiken så fick vi bland annat kontakt med Birgitta Rösegård. Hon berättade om sitt nymålade hus och hur färgsättningen har ursprung från en tavla målad runt 1920-talet.  Vi på Innehåll blev nyfikna och åkte till Släthult, strax utan för Berga, där Birgitta mötte upp med tavlan i högsta hugg.
Det var någon gårdfarimålare som målat tavlan. Vi har sedan anlitat lokala entreprenörer för målning och snickeriarbeten. Den inglasade verandan fanns men var mer som en öppen planlösning. De har sedan uppfört den vinterbonade glasverandan som sedan målats tillsammans med övriga huset.  Detta hade vi inte orkat själva, men tack vare rot så blev det gjort säger en mycket nöjd Birgitta.
Innehåll tackar för det redaktionella tipset och håller med om att färgsättningen på huset är snarlik målningen.

Praktikplats ledde till lärlingsanställning
– Daniel har under studietiden haft sin praktik hos oss och det har fungerat bra och därför har han nu en lärlingsanställning hos oss säger Karin Sandholm.
Hon betonar även vikten av att företag ser praktikplatser som något bra för både elev som företag.
– Skola och företagande hänger ihop och är inga isolerade händelser utan endast olika faser i livet avslutar Karin.
– Jag trivs mycket bra, med både jobbet som är varierande och bra arbetskamrater så det är riktigt roligt att gå till jobbet. Jag rekommenderar andra i min ålder att testa min bransch. Man får ta eget ansvar och träffa kunder, det är något som jag gillar säger Daniel Karlsson från Berga.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: