Tema: Handla på hemmaplan -Högsby kommun går mot strömmen

Högsby går mot strömmen

Butiker runt om i Sverige får det allt tuffare då konkurrensen till stora köpcentra och näthandel hårdnar allt mer. Högsby kommun går dock mot strömmen när det gäller matbutiker.

I Högsby kommun finns det i dag två stora och två mindre matbutiker i centralorten. Matbutiker finns också i Berga, Fågelfors, Grönskåra och Fagerhult. Butiker med olika servicegrad och utbud men där det centrala är att det är just en matbutik.

Nära Dej i Fagerhult
För butiken i Fagerhult, Nära Dej (tidigare Ekevågs), genomfördes ett ägarbyte under mitten av juni förra året, där Christin Sundberg och Jonas Andersson nu driver butiken efter en mångårig era av Ingemar Pettersson, hans fru och bror.
Christin jobbar heltid i butiken och har tjänstledigt från sin tjänst inom äldreomsorgen i Fagerhult, hon har god hjälp av Arne Snygg.
– Han är verkligen en klippa och är minsann inte rädd för att ta tag i saker som ska göras och är mycket omtyckt.
Jonas är, efter en tids tjänstledighet, tillbaka på sin tjänst på Attacus som snickare men efter jobbet blir det alltid en tur till butiken.
– Vi behöver alla hjälpas åt och det är mycket arbete, som kunderna inte märker mer än om det inte fungerar, som behöver göras i butiken säger Jonas.
Christin och Jonas berättar att det har varit mycket jobb med att sätta sig in i hur verksamheten ska drivas, och att allt eftersom få rutin på varor som är gångbara och inte. Inte minst att beräkna hur mycket man ska beställa hem av varje artikel.
– Ja så är det, men det är ju även så fantastiskt roligt att driva butiken. All kundkontakt och känslan av att det vi gör faktiskt uppskattas. Vi är mycket ödmjuka inför det vi tagit oss an och glada över det gensvar vi hittills fått.
Det vi tycker är extra roligt är att vi ser hur mycket man uppskattar det närproducerade och de lokala råvarorna. Ta till exempel mjölk, grädde och fil som vi tar från Emåmejeriet, det har en strykande åtgång. Likaså det mycket närproducerade köttdetaljerna från Måketorp. Vi säljer även bröd från Kristel Wenzel på Höjdens Mejeri.
Butiken har numera även en liten kaffehörna med kaffemaskin och några sittplatser.
– Vi håller på att se över ytterligare förändringar i butiken säger Jonas och tillägger, men det återkommer vi med till kommande nummer av Innehåll.

Grönskåra butiksägare söker nya ägare
– det ser ljust ut i skrivande stund
Butiksinnehavarna till butiken i Grönskåra söker nu nya ägare till verksamheten, om det inte löser sig kommer man att stänga ner butiken sista mars.
– Detta gör vi på grund av sjukdom inom familjen. Vi känner att vi inte klarar av att driva detta på två personer, att vår energi och drivkraft att jobba vidare med butiken inte riktigt räcker till. Att vi tagit detta beslut handlar i grunden alltså inte om sviktande lönsamhet. Därför hoppas vi innerligt på att det är någon som vill driva verksamheten vidare, eller känner någon som skulle kunna vara intresserad. Det kan ju vara allt från en förening till en företagsam person. Vi har mycket trevliga kunder och bra leverantörer som bara väntar på att någon vill driva detta vidare säger Linnea Karlsson.
Om det är så att butiken stängs ner så kommer närmaste matbutik med liknande service som finns i dag, i så fall rent geografisk innebära resor till Fagerhult, Högsby och Alstermo.
Idag är man ombud för DHL servicepoint, Apoteket, Systembolaget, Svenska spel, Folkspel och Kallskänksgourmet.
– Vi hoppas och tror att någon av de som visat intresse kommer att säga ja och ge butiken nytt liv. Denna bransch är spännande och rolig på många sätt och gillar man serviceyrket så är valet för egen butik given.
Linnea påbörjade sin bana inom livsmedelsförsäljning 2002 med sommarjobb i butiken i Grönskåra.
– Att butiken lever vidare i en eller annan form är även känslomässigt viktigt, den har ju nästan alltid funnits här, avslutar Linnea.

Fågelfors Tempo
– Många tycker det är viktigt med en butik och vi har många stamkunder vilket vi är mycket stolta och glada över. Trots detta så kämpar vi med lönsamheten och det är mycket tufft att få den att gå runt, säger Ben Zhixiao Liu.
Ben berättar hur familjen jobbar för fullt med att ge kunder så bra service som möjligt, och att vara ombud för bland annat posten och Apoteket är viktiga pusselbitar men att pusslet trots detta inte riktigt går ihop sig.
– Vi är mycket tacksamma för det stora stöd vi känner för butiken och alla privatperson till föreningar som PRO, Filadelfia och Röda Korset som handlar hos oss. För att vi ska våga se framtiden an så behöver varje kund bara handla lite mer varje gång man kommer, det skulle hjälpa oss enormt. Vi vill verkligen att butiken ska finnas här då jag min fru och våra två barn stormtrivs i Fågelfors. Barnen är så nöjda med kamrater och lärare och vi har även den trevligaste grannen man kan tänka sig.
Ben och hans fru Yuli Qin tog över butiken för cirka tre år sedan och att bo och arbeta i Fågelfors har fått familjen att känna sig hemma.
– Ja detta är verkligen hemma, vi kan knappast få det bättre. Jag vill även passa på att säga till de som saknar någon vara i vårt sortiment att säga till oss så kanske vi kan ta hem detta.
Butiken är öppen sju dagar i veckan och är centralt belägen i Fågelfors.

Coop Nära Berga
– Vi jobbar nära med våra butiksråd, det tillsammans med bra personal och en aktiv samhällsförening och många ortsbor som värnar om sin butik, är svaret på att vi kan öppna butiksdörren varje dag säger Maria Persson.
Vi gör allt vad vi kan för att man ska kunna veckohandla hos oss och det är många som gör. Det kanske är ett kvitto på att vi ligger rätt till när det gäller utbud. Man pratar ofta om vad en vara kostar och ja, vissa varor har högre pris hos oss jämfört med stormarknader, men det är ju helt naturligt. Samtidigt som att det är många mil tur och retur att ta sig dit. Det vi kan konkurrera med och erbjuda är närheten. Vi säger inte att vi är billigast och vi kommer aldrig att blir störst men vi gör vad vi kan med kampanjvaror och ge våra kunder hög service och närhet.
Hur ser era framtidsplaner ut för butiken?
– Vi har flera tankar och idéer och jobbar allt vad vi kan för att utveckla vår butik, inte minst som mötesplats. Vår kaffevagn som vi har ett par dagar i veckan är uppskattad, och som många redan vet så är ett av våra starkaste önskemål att få till någon form av café i butiken. Då blir vi en träffpunkt på riktigt.
Vi ser med tillförsikt på framtiden för butiken och hoppas på fortsatt gott förtroende av våra kunder avslutar Maria.

Coop Högsby
– För mig som butikschef här på Coop i Högsby så betyder denna verksamhet mycket för mig men all handel och utbud är viktigt för en liten kommun som Högsby säger Ann-Sofie Karlsson. För mig som ortsbo och boende i Fågelfors så är det bra att där finns allt från skola till matbutiker. Det behövs för att orten ska vara attraktiv for boende. Vi behöver ännu fler som trivs i kommunen och som handlar på hemmaplan. Allt för att kunna upprätthålla servicenivån.

ICA Nära Matmästaren
– Handel föder handel och det är ju bra om varje ort kan ha sin servicepunkt det tycker nog alla säger Ove Erlandsson. Alla butiker kämpar ju med sitt och för vår del handlar det främst om konkurrensen till stormarknader. Vi har dock många trogna kunder som vi är glada över att vi har. Alla skulle tjäna på om de butiker som finns i dag kan fortleva. Men för att finnas så behövs ett kundunderlag så att butiken bär sig och det kan vara minst sagt tufft på vissa håll.

Högsby Livsmedel, Järnvägsgatan Högsby
– Jag tog över butiken för två år sedan och i början hade jag inte så många kunder berättar Ibrahim Khalil Oso. Men nu så går det riktigt bra, mycket tack vare att vi har ett så bra läge här centralt i Högsby.
Butiken är välfylld av färska grönsaker, kryddor, frysvaror och annat praktiskt som behövs i varje hem. Varor som är typiskt svenska varvas med varor från ett flertal olika länder.
– Man kan säga att vi är en riktig minilivs med det mesta man kan behöva. Min idé med butiken är att man ska kunna hitta det som man behöver för att kunna laga mat till familjen och vänner. Vi säljer mycket Falafel, kycklingkebab, Balaklava, turiskt kaffe och nötter. Det som bidrar till att vi har många kunder är alla resenärer som tittar in och mer än gärna kommer in och köper kaffe och bulle eller en cola.
Ibrahim kommer från Smedby och bor där med sin fru och två barn.
– Jag tycker att det går bra att pendla men hade gärna flyttat hit, trivs så bra, men barnen är rotade i skolan med sina vänner och det tycker jag är positivt.

Mix Mart, Storgatan Högsby
Matbutiken Mix Mart, Storgatan i Högsby. Vi har sökt butiksföreståndare för kommentar utan framgång.

Text och foto: Gunilla C Johansson