Torghandel fylld av matnyttigheter

När Innehåll var och hälsade på de trogna torghandlarna i Högsby hade handeln redan varit i gång i flera timmar. Morgonens och lunchens rusning var över och nu väntade man in eftermiddagens kunder.

På plats denna dag var Ölandsfiskar’n, Drotts Ost och Bäckströms Frukt och Grönt. Försäljningsdiskar var välfyllda med bland annat nyrökt ål, räkor, lax, lagrade ostar, isterband och närproducerad saft och grön-saker.

Pecka, grönsakshandlaren berättar att han har varit verksam inom torghandel i över 30 år och varit på Taxitorget vid ICA i 15 år.
– Vi har många trogna kunder som kommer till oss och som upp-skattar färska och närproducerade råvaror inom frukt och grönt. Vi har på senare år utökat sortimentet med bland annat isterband och kroppkakor vilket är riktiga storsäljare. På våren och sommaren har vi ett sort sortiment av snittblommor, utplanteringsväxter och krukväxter.
Pecka berättar att de varor han säljer är till stor del säsongsvaror och att han återfinns i Mönsterås och numera även i Oskarshamn.

Magnus, fiskhandlaren från norra Öland kommer till Högsby varannan fredag med sin vagn välfylld med fisk och skaldjursdelikatesser som han själv fiskat.
– Jag har en egen båt och utgår från norra Öland, Byxelkrok, och fiskar i norra Kalmarsund. Jag drog i gång verksamheten för sju år sedan med att sälja fisk och skaldjur och efterhand som åren gått så har verksamheten vuxit. Jag har även några egna bisamhällen vilket gör att jag kan erbjuda egentillverkad honungssenap.
Det doftar verkligen av nyrökta varor och Magnus berättar att ålen togs ur röken tidigt i morse och efter nedkylning nu ligger pinfärsk i disken till försäljning.
Fångsten varierar från flundra, torsk, sik, lax, piggvar och ål för att nämna några arter som sedan bereds noga i renseriet innan försäljning.
Magnus säljer sina delikatesser även i Nybro, och Byxelkrok.

Peter, osthandlaren som är inne på sitt 20:e år som torghandlare, besöker Högsby varje fredag, berättar gärna om varje ostsort som finns i försäljningsdisken. Han sätter ord på ostens smak, sälta och vad ostarna passar bäst till.
– Vi har allt från dessertostar till ost som passar som pålägg eller till matlagning. Kunderna uppskattar det breda sortimentet och vill gärna prova nya sorter även om man har sin egna favorit. Vi besöker Vetlanda, Oskarshamn och Vimmerby i veckorna med våra två försäljningsvagnar, så det rullar på bra. Vi, precis som många andra
torghandlare, håller öppet stora delar av året.
På frågan om vilken ostsort som är mest populär i Högsby blev svaret präst-ost och dessert-osten engelsk cheddar.
Min egna favorit är en dessert-ost från Frankrike, Saint Agur – den slår det mesta i smakupplevelse.

Recepttips Drotts Ost
–  Det måste bli en klassisk Västenbottenpaj med finskurna färska grönsaker.
Gör så här: Sätt ugnen på ca 200°C.
Blanda samman en pajdeg med smör vetemjöl och vatten.
Tryck ut pajdegen i en form och låt vila ca 1 h. Förgrädda i ca 12 min. Låt svalna. Lägg sedan ner önskad mängd Västerbottenost i formen och tillsätt en blandning av ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Gräddas i ca 30 minuter. Servera med finhackade grönsaker och gärna med en kall sås av creme fraiche.

Bäckströms Frukt och Grönt
– När du ska servera exempelvis fisk eller kött gör det gärna tillsammans med rotfrukter i ugn.
Skala och skär ner olika sorters rotfrukter. Blanda samman olja, salt, peppar och in i ugnen. När de nästan är klara, ta ut plåten ur ugnen, ta ett par paprikor och skär ner i lagom bitar och fördela över rotfrukterna. Ringla lite honung över grönsakerna och sätt in plåten i ugnen i ca 10 minuter och du har nu ett riktigt gott tillbehör till din fisk eller kötträtt.

Ölandsfiskaren
– Pocherad torskrygg med tillbehör.
Rimma torskryggen i lättsaltat vatten över natten. Pochera den i vitt vin och lite kryddor. Servera tillsammans med potatisgratäng eller pressad potatis och vitvinssås. Ett mycket gott tillbehör till denna rätt är kumminbrässerad vitkål. Denna rätt är min absoluta favorit och fisk är mycket uppskattad av både familjen och vänner.

Trion som var på plats när Innehåll var på besök hoppas på att ytterligare torghandlare kommer till Högsby för att bredda sortimentet.

Innehåll kan inte annat än att hålla med; – Du som vill prova på torg-handel, kontakta Bengt-Åke Lundin, Mittpunkt för mer information.
Denna trio är inte bara handlare, de har stort yrkeskunnande och ger mer än gärna matlagningstips till sina kunder. Ett mervärde som vi på Innehåll tackar för att ni delade med er av i detta nummer.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: