Birgitta & Evalds Kött

Birgitta Nors öppnar när Innehåll knackar på dörren till huset på gården längs Sjönäsgatan i Berga. Evald är på ingång, han är ute på morgonrundan för att se till djuren på gården så att allt står rätt till. Birgitta och jag går in och sätter oss vid köksbordet och börjar prata om det som var anledningen till att jag kom, nämligen om verksamheten Birgitta och Evalds kött. Gården som hon och Evald bor på i dag, men så var det inte riktigt tänkt från början. Vi återkommer till detta lite senare i texten.

Birgitta och Evald har varit företagare under många år och har i dag en verksamhet som omfattar både djurhållning och entreprenadverksamhet och som sysselsätter fyra personer.
– Evald och jag har under de senaste åren lagt mesta tiden på djurhållning och att erbjuda privatpersoner, restauranger och kommuner kvalitetskött från Hereford och Highland Cattle, så kallat naturbetes-kött. Idag har vi en besättning på runt 500-550 djur varav vi omsätter ca 100 djur per år. Vi hade släppt över ansvaret för entreprenadverksamheten till vår son Daniel.
Birgitta sänker blicken för en liten stund och berättar sedan samlat med starka känslor om dagen då det kändes som om tiden stannade. Dagen för ca två och ett halvt år sedan då sonen Daniel omkom i en trafikolycka.
– Daniel hade några år innan dödsolyckan köpt den här gården. Jag åkte hit för att sätta mig och reda upp bokföringen och alla papper som låg, det fanns ju ingen Daniel längre som själv kunde ta tag i det. Klart att det var jobbigt men något som man ändå kände att man fick kraft att göra. Daniel hade ju djur på gården och grannar och folk runt-omkring ställde upp mangrant med att hjälpa till att ge djuren vatten och foder, så att vi inte behövde åka varje dag från Mönsterås för att fodra och se till djuren själva. Det stöd och hjälp vi fick, ingen nämnd ingen glömd, är vi mycket tacksamma för. Ju mer man pratade med grannarna desto mer så insåg vi hur mycket kontakt Daniel hade haft med grannarna. Han hjälpte till med att köra bort snö åt de äldre och i gengäld fick han nybakat. Detta är en av många berättelser som värmer mer än någon kanske kan ana.

Funderingar och tankar
Birgitta berättar vidare om hur hon kände sig allt mer hemma varje gång hon var på gården i Berga. Hon kände det som om Daniel på något sätt var med på gården. Ju mer familjen var i Berga så kände Birgitta att hon ville flytta hit. Och så blev det. Först flyttade Birgitta och strax efter så även Evald.
– Ja man visste inte riktigt hur det skulle kännas att flytta hit det var många tankar som for runt i huvudet, men efter första natten så kändes det bra att bo här även om det inte var tänkt så från början säger Evald. Det var en tung tid för oss alla men värst var det nog för hans systrar. Det var ju deras bror som inte längre fanns hos dom.
Båda säger flera gånger under vår intervju att mitt i allt elände så känner de en stor glädje.
– Vi fick uppleva så mycket saker tillsammans och vi arbetade ju för samma saker. Klart att vi tänkte lite olika ibland, men det måste man ju göra. Vi är tacksamma för att vi har möjlighet att driva gården vidare, som Daniel hade tänkt.
” Först var det han som gick i våra fotspår, nu är det vi som går i hans fotspår.”

Naturbeteskött
Evald och Birgitta berättar vidare hur de under drygt 20 år varit verksamma med att erbjuda naturbeteskött.
– Enkelt kan man säga att våra djur går ute året om och att de har anpassat sig till naturen. De tar skydd under träden vid exempelvis kraftigt regn eller snö och är fantastiska djur att beta och hålla landskapet öppet
Innan flytten gick till Berga och gården så bodde de i grannkommunen och arrenderade betesmark, bland annat längs Emån.
Vi har efter åren som går utökat arealen betesmarker som i dag sträcker sig ända från Berga i norr och ända ner till Rockneby i söder. Det innebär att vi är flera som ser till djuren. De behöver ett antal timmar om dagen i tillsyn. Det räcker inte med att titta till dem i 5 minuter, utan ett antal timmar om dagen, där vi går in i hagen och är nära djuren. Det är viktigt för oss att djuren är lugna, fina och välmående. En förutsättning för att kunna hålla god djurvård är bland annat att djuren är harmoniska. Det är trevligt att se hur det öppna landskapet verkligen hålls öppet med betande djur. Jag ser det som många för-delar med att ha betande djur som vi bedriver verksamheten. Dels djur som är friska, ute i det fria men även att de ser till att vi har det vackra landskap som vi har.

Leveranser året om
Tidigare så levererade Birgitta och Evalds Kött till kunderna ett par gånger om året. Under de senaste åren så har djurbesättningen ökat så pass mycket och kundernas önskemål om leverans av köttlådor utspritt över året så numera är det utleveranser nästan året om.
– Vi levererar köttlådor i dag från Uppsala i norr och ner till Malmö. Det är kunder som handlat av oss och som sedan flyttat men valt att behålla oss som leverantör, vilket vi givetvis är glada för. De sedan i sin tur rekommenderar oss till sina vänner och bekanta, ringar på vattnet med andra ord.
I dag levererar man till privatpersoner, restauranger och även till grannkommuner och de menar att det är extra roligt att både äldre och barn får ta del av naturbetesköttet.
– Det köttet vi säljer är ekologiskt, vi är självförsörjande när det gäller foder och naturgödsel. När vi tar in extragödsel, då kommer det från Cedergrens hönseri i Fliseryd, så vi är stolta över vår slutprodukt.

Hereford och Highland Cattle
Företagarna har valt att satsa på nöt fullt ut och det med raserna Hereford och Highland Cattle. Hereforden är ett betydligt större nötdjur än Highland Cattle och har ett kött som är mer marmorerat, det vill säga mer insprängt fett i själva köttet. Highland är ett magrare kött och kan påminna lite om vilt i smaken, trots att det är nötkött.
– Eftersom djuren går ute och äter grovfoder som ensilage, havrekross och åkerbönor så innehåller köttet mycket Omega 3 vilket är mycket nyttigt. Eftersom vi är självförsörjande på foder så vet vi exakt vad djuren får på matsedeln.

Väderskydd
– Ibland får vi frågor om varför djuren inte har någon ladugård eller liknande att gå in när det är vinter eller regniga dagar. Det är inte så att vi inte tar hand om djuren, utan väderskydden finns i naturen i form av slänter och tät skog. Det som vi däremot är noga med är att det finns torra liggplaster för djuren och att de har fri tillgång till vatten och mat. Man kan säga att naturbetesdjuren lever precis som i det vilda, med den skillnaden att vi har staket och djurvård. Vi är en av flera gårdar som är med i programmet Utegångsdrift utan ligghallar, som drivs av Svenska djurhälsovården tillsammans med Jordbruksverket. Däremot är vi noga med att det finns väderskydd när korna ska kalva.

Inte bara köttlådor
Numera levererar man köttlådor i varierande storlek som innehåller finstyckat och uppmärkt samt vacuumpaketerat, bara att lägga i frysen.
– Vi säljer numera även olika sorters korv tillverkat av kött från gården och som produceras i Linköping. Vi säljer även hamburgare, rökt kött och fler produkter kommer efterhand.
– Många kommer till gården och vill både prata med oss och se djuren i naturen, och samtidigt beställa sina varor, eller så ringer de eller mailar in sina beställningar. Efter vi samlat in beställningar så skickar vi djur för slakt och för att hängmöras hos Glada Utegrisar i Brantestad, Vimmerby. Därefter paketeras köttet och vi kör hem leveransen till kund alternativt att man hämtar här hos oss i Berga.

Om 10 år
– Ja då hoppas vi att vi vidareutvecklat ytterligare och att efterfrågan på naturbeteskött är så stor att industriköttet dramatiskt minskat i butikshyllorna. Det är ju konsumenten som bestämmer. Vi har även utökat arealen betesmarker och turistnäringen har ännu mer vacker natur att visa upp.
På frågan om favoriträtt tillagat på nötkött så var det många rätter som kom på tal. Till sist enades de båda om tjälknöl.
– Ja det är en riktig höjdare, som man kan äta både varm och kall, tillsammans med en krämig potatisgratäng, avslutar Birgitta.

Under vårt samtal så känner jag att trots de stora motgångarna de gått och delvis går igenom så finns en stark drivkraft och glädje i att jobba vidare med de som de båda tycker allra bäst om. Vara nära naturen.
//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: