Att göra är att göra skillnad”

Läste alldeles nyligen en liten artikel i tidningen Entreprenör (som ges ut av Svenskt Näringsliv) med rubriken ”Att göra är att göra skillnad” Man hävdar att det finns en viktig skillnad mellan företagsamma människor och folk som tycker saker i allmänhet. De företagsamma gör. De andra anser att någon annan ska göra något, inte sällan staten, myndigheter och andra människor eller företag.

Detta fick mig osökt att tänka på historien om Alla, Någon, Vemsomhelst och Ingen.
”Ett viktigt arbete måste utföras, och Alla var övertygad om att Någon skulle göra det.
Vemsomhelst kunde ha gjort det, men Ingen gjorde det, för det var Allas arbete.
Alla tyckte att Vemsomhelst kunde göra det, men Ingen ansåg att Alla skulle göra det.
Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon när Ingen gjorde vad Vemsomhelst skulle kunna ha gjort.”

Det är utan tvekan så att det finns en hel del substans i det man från Svenskt Näringsliv framhåller (se inledning), varför jag tyckte det var extra roligt när jag alldeles nyligen hade en informations-träff kring möjligheter och förutsättningar för e-handel med ett antal lokala entreprenörer/företagare på Misteln i Högsby.
Vi hade vid detta tillfälle förmånen att få lyssna till Johan Uddh från Easyfy AB och Roland Karlsson från Kalmar Science Park. Johan har lång erfarenhet inom e-handel och har bl a utvecklat Apotekets webbshop, men är kanske mest känd för att vara den som utvecklat webbshopen åt Bygghemma.se. Roland har lång erfarenhet av webben och drivit såväl företag som varit den som lärde oss svenskar att blogga. Roland var också en av initiativtagarna till bildandet av Kalmar Science Park 2004.
Att få lyssna till dessa herrar, som båda visat att ingenting är omöjligt…, var både inspirerande och tankeväckande. Men kanske än roligare var att få lyssna till Ann-Catrin Fransson, som vid 70-års ålder gjort en nysatsning på sitt företag Fågelfors Hattateljé och satsat på en webbshop, framtagen i samarbete med Wåhlin’s. En satsning som också blivit något av en framgångssaga, vilket inte minst både Johan och Roland lyfte fram under kvällen.
Som jag tidigare nämnde så känns det extra roligt att kunna sitta ner med lokala entreprenörer som alla har det gemensamt att de vill och är intresserade av utveckling, samtidigt som de även insett att man själv måste göra. Det är företagsamma personer med stora visioner och ett stort hjärta som skapar positiva förändringar, något vi alla bör ta till oss!

Jonas Högquist
Utvecklingsstrateg, Högsby kommun


Publicerat

i

av

Etiketter: