Boktips från Högsby kommunbibliotek

Högsby kommuns kommunalråd Ingemar Svanström tycker om att läsa spännande böcker. Här kommer två boktips från honom:
”Marcoeffekten” av Jussi Adler-Olsen är en spännande men också humoristisk bok som speglar samhällets två världar.

Dels den kriminella världen och dels den värld som poliserna verkar i. Femtonårige Marco flyr från sin kriminella familj där farbrodern Zola styr med järnhand. Hans nya liv blir en mardröm eftersom inte bara familjeklanen jagar honom utan också personer med anknytning till finansvärlden och regeringen. Kriminalin-spektör Carl Mörk vid polisen i Köpenhamn ställs inför en spännande utredning vars ledtrådar för honom ända till Afrikas djungler. Boken finns även inläst som bok på cd.
Romanen ”Tretton timmar” av Deon Meyer utspelar sig i Sydafrika. Landet lever fortfarande kvar i sviterna efter apartheidtidens skräckvälde, en tid då den färgade befolkningen behandlades som djur och lag och rätt var satt ur spel. Boken är spännande och huvudpersonen Bennie Griessel (som även förekommer i den prisbelönta boken Devils Peak) slits mellan våldsamheter och mörka hemligheter under de tretton timmar som boken handlar om.

Biblioteket tipsar!

”Knäck koden – en hoppfull bok om dyslexi” av Anna Lagerström (ISBN 978-91.633-9668-7)
Bokstaven S är ett kurvigt streck som låter som en väsning. R är två streck och en halvcirkel som är tänkt att få tungan att vibrera. För den som har lätt för att lära går det enkelt att koppla ihop kurvorna och strecken med ljud för att sedan sätta ihop dem till ord. För den som har dyslexi fungerar det inte riktigt så. Delarna som är tänkt att samarbeta vill inte riktigt göra det och läsinlärningen blir tröttsam och påfrestande. Om du är dålig på att sjunga kan du hoppa av kören men om du har svårt för att läsa måste du kämpa, kämpa och åter kämpa. I denna bok berättar personer med dyslexi om sin vardag, om sina tips, svårigheter och om hur de lyckats att få ordning på bokstäverna.

En bok som alla borde läsa!

Emil firar 50-år i år och det firar vi lördagen den 26 oktober! Se mer på www.hogsby.se. Kom ihåg att läsa alla fantastiska böcker om Emil. De kan läsas om och om igen och är lika härliga för gammal som ung.

Högsby kommunbibliotek. Öppet vardagar 9-18 och lördagar 10-13. Tel: 0491-29159.
Välkommen!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: