Boktips från Högsby kommunbibliotek

För dig som är ung:
Lex bok av Sara Kadefors.  – ISBN 978-91-87027-51-2
Lex är trött på sina klasskompisar som till varje pris måste synas och ha sin framtid utstakad innan skolan är slut. Den ende hon gillar är Jonatan som på samma sätt som hon själv tycker att livet är fullt av ingenting och att alla andra är snudd på idioter. För att överhuvudtaget stå ut och få utlopp för sin lust att provocera skapar Lex en blogg under pseudonym Maya. Genom den kan hon revoltera mot allt vad framgångssagor heter och dessutom visa upp sig. Men allt ställs  på ända när bloggen visar sig bli en succè…
Boken är nominerad till Augustpriset 2013 i kategorin bästa ungdomsbok.

Läsvärd biografi:
Jag är Malala. Flickan som stod upp
för rätten till utbildning…
Skriven av Malala Yousafzai med Christina Lamb
–  ISBN 978-91-543-3992-9
Malala inleder sin bok med orden ”Att ryckas bort från landet man älskar är inget jag skulle önska någon”. Meningen syftar på det öde som drabbade Malala och hennes familj när de efter ett våldsdåd tvingades att lämna sitt hemland Pakistan. Malala växte upp i Swat, en dal på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, och uppmuntrades tidigt av sin pappa att kräva lika rättigheter som pojkar och att satsa på en bra utbildning. Pappan drev en skola dit flickor var välkomna, men i och med att talibanerna fick mer inflytande blev det svårare och svårare för honom att erbjuda flickor utbildning. Malalas intresse och inflytande i det pakistanska skolväsendet ökade och i takt med det blev det mycket fokus på hennes person i egenskap av förkämpe för flickors rätt till utbildning. Hon är en välkänd profil även i västvärlden. Boken beskriver Malalas liv och hennes kamp för utbildning men ger också en intressant och spännande bild av Pakistans historia. Boken rekommenderas varmt!

Kjell Engström från Allgunnen rekommenderar boken:
Ond kemi. Berättelsen om människor, mord och molekyler.
Ulf Ellervik  – ISBN 978-91-86061-30-2
I bokens förord skriver Leif G W Persson att han med stor glädje har läst denna bok där kemiprofessor Ulf Ellervik berättar om de mörkare sidorna av sitt ämnesområde. Boken handlar om både goda och dåliga dofter, vardagliga varor som salt och socker, men inte minst om illavarslande kemiska föreningar som ger oss gifter, njutningsmedel och berusningsmedel. Det blir helt enkelt en uppdelning av god och ond kemi. För att läsa boken behövs inga kunskaper om formler, tvärtom vill författaren försöka få oss att inse att kemi inte behöver vara något ”svårt” ämne att intressera sig för.
”Boken varvar verklighet och fakta på ett mycket bra sätt, säger Kjell Engström. Den väcker funderingar och ger svar på många frågor. En av de bästa böckerna jag har läst på länge!”

Högsby kommunbibliotek. Öppet vardagar 9-18 och lördagar 10-13. Tel: 0491-29159. Välkommen!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: