Har ni tänkt på att det i viss mån kan uppfattas som kontroversiellt när vi lyfter fram positiva händelser och fakta?

Av någon (egentligen oförklarlig) anledning måste det hela tiden finnas en motvikt (något negativt) som skapar balans och faktiskt även trovärdighet, för något så bra kan väl ändå inte vara sant…?

Tänk bara på uttrycket: ”Det är för bra för att vara sant!”. Har ni någonsin hört någon säga: ”Det är för dåligt för att vara sant!”? Antagligen inte, det är snarare så att vi köper negativa händelser med hull och hår utan att överhuvudtaget ifrågasätta trovärdigheten. Det är på något sätt lättare att acceptera att något är dåligt snarare än bra.

Man kan, efter att ha följt nyhetsflödet i media, konstatera att det oundvikligen är så att det finns någon form av förkärlek till negativa händelser och skeenden, vilka oftast också får betydligt större rubriker än motsvarande positiva händelser. Det hela är, om än väldigt tragiskt, också oerhört fascinerande! Vad är det egentligen som får oss människor att dras till dessa nyheter?
För det är ju uppenbart att vi i större utsträckning attraheras av negativa nyheter, i annat fall skulle tidningarnas rubriker se
helt annorlunda ut (för de vill ju givetvis sälja så mycket som
möjligt…).

Det går ju att spekulera i hur bra det egentligen är med detta fokus på det negativa, för nog skulle vi alla må lite bättre av att i grund och botten utgå ifrån en positiv världsbild. Självklart finns det och  kommer det att finnas negativa nyheter, vilka hur obekväma de än må vara, givetvis ska lyftas fram så länge de är sanningsenliga och bygger på fakta, men vi kanske inte behöver lägga fullt lika mycket fokus på det negativa och älta detta. Tänk istället på hur vi gör detta till något bra, se det som en möjlighet till positiv utveckling.

Vi har så mycket att vara stolta över och det finns så oerhört mycket positivt runtomkring oss, så varför inte fokusera på detta! Om var och en utgår ifrån sig själv och tänker positivt i alla situationer så kommer sannolikt också vår upplevda världsbild att så sakteliga förändras. Detta är en utveckling som vi alla i Högsby kommun kan gå i bräschen för. Betänk att: ”Det bara är döda
fiskar som följer strömmen!”.

Jonas Högquist
Utvecklingsstrateg, Högsby kommun


Publicerat

i

av

Etiketter: