Maten får högt betyg i Fågelfors

Dofterna av nystekt potatis, falukorv och stuvade morötter sprider sig i den lilla gemytliga matsalen i Fågelfors skola. Några mindre bord är uppdukade med tallrik, bestick och små skålar med grönsaker. Om en liten stund sitter de allra yngsta barnen här och äter tillsammans med sina fröknar.

Klockan närmar sig 11.00 och ljudet av skolbarn som är på väg in i matsalen för att äta blir allt starkare. Inne i matsalen står skolans två mattanter Ann Nilsson och Kaisa Sjöberg beredda att servera dagens lunch. Skolbarnen tar själva sin mat och bär allt utan att använda sig av matbrickor. Ett glatt sorl uppstår och där barnen mer än gärna dricker mjölk till maten före ett glas vatten.

Hög trivsel
– Vi trivs så bra på vårt arbete. Vi arbetar med både att servera mat till barnen och att se till att lokalerna är välstädade och fina. Skulle aldrig byta bort jobbet mot något annat, säger duon med instämmande av varandra.
Ann har arbetat inom kommunen sedan 1991 och de senaste 10 åren på skolan i Fågelfors. Hon är född och uppvuxen i Fågelfors och bor här med sin familj.
– Har svår att sätta ord på hur bra jag trivs på jobbet, men vi är alla som en enda stor familj.
Kaisa fortsätter; – Det kan man verkligen säga att vi är. Vi fikar med lärarna, barnen berättar det mesta för oss. Vi får veta det mesta som allt från att någon är kär, hunden har dött, att man ska på fest, stopp i avloppet, ja allt mellan himmel och jord dyker upp under en arbetsdag. Så som Ann säger, vi är en stor familj.
Kaisa är uppvuxen i Oskarshamn men bor i Drageryd sedan 1992 med sin familj och stormtrivs med detta.
– Att bo bra och att ha ett jobb som man själv styr över, det kan inte bli bättre. Önskar att alla fick ha det så.

Om 10 år
– Vi hoppas verkligen att skolan finns kvar och att Fågelfors har vänt utflyttartrenden. En idyllisk miljö och skola som alla uppskattar. I dag serverar vi mat till hela 52 barn, och det är mycket sett ur lilla Fågelfors perspektiv.

Och vad säger barnen då:
– Vi gillar vår mat och den får 7 poäng, nästan 8 av 10 möjliga.  Favoriträtten är den hemlagade fiskgratängen med dill och potatis. Barnen hoppas även att de kan få två maträtter att välja bland, precis som på Fröviskolan.

Vad tyckte ni om dagens lunch då och om stuvade morötter
– Den fick en 8:a, ibland har mattanterna rätt när de säger att något är gott.

Barnen har många härliga drömmar om vad de gör om 10 år då de flesta är 22 år
– Konditor, fotbollsspelare, veterinär, sjuksköterska, arbeta med hästar dyker upp när vi sitter och pratar. Drömmarna och framtidstron bland barnen när Innehåll var på besök var stark och glädjefylld. Att sitta bland unga och lyssna till drömmar, se framtidsgnistan lysa, det ger guldkant på en arbetsdag.

Innehåll tackar för den goda lunchen och ger dagens besök 10 poäng av 10 möjliga.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: