Positiv energi

Kommunens energistrateg Christoffer Johansson och vi på Innehåll träffades över en kopp kaffe och pratade om energi, sett ur flera perspektiv. När vi bokade mötet skulle det handla mest om energimässan i Hultsfred som äger rum i början på april, men vi kom in på både det ena och andra som också handlade om energi, och positiv sådan. Men vi tar det från början.

Christoffer är uppvuxen på gården Högmosshult, strax utanför Fågelfors tillsammans med föräldrar och lillebror. Efter grundskolan gick Christoffer 3-årig naturvetenskaplig linje på Oscarsgymasiet. Redan före gymnasiestudierna hade han bestämt sig för att utbilda sig inom energi, så att flytta till Karlstad och studera till civilingenjör inom energi- och miljöteknik föll sig naturligt.
– Ja det gjorde det verkligen. Jag har alltid gillat energifrågor och tyckt att det som handlar om miljö och energi är lagom komplicerade frågor med mycket bra saker att kunna och att förmedla till andra.

Hur hamnade du då i Hultsfred där du nu bor?
– När jag studerade i Karlstad så hade jag turen att få sommarjobb på ÖSK och när studietiden närmade sig sitt slut så sammanföll det med att min företrädare skulle lämna sin tjänst för en ny tjänst. Jag sökte och efter lite intervjuer så fick jag jobbet. Jag har alltid trivts bra i kommunen och känt mig hemma här. Att bo som jag gör just nu, i Hultsfred, ser jag som nästan hemma eftersom det är grannkommunen. I mitt arbete så är jag även rent fysiskt i både Hultsfred som Högsby i veckorna.

Vad gör man då som energistrateg?
– I mångt och mycket handlar det om opartisk rådgivning inom energi och klimat. Att föra dialog med kommuninvånare, företag och kommunrepresentanter och kunna ge råd i frågor som handlar om exempelvis uppvärmning. Det finns en uppsjö av olika alternativ när det gäller uppvärmning av en fastighet och många företag erbjuder sina tjänster. Då kan det kännas bra att kunna kontakta någon som ser på förutsättningarna på ett opartiskt sätt och kanske få svar på frågor som man inte  riktigt vet att man kan eller ska ställa. Vi  kan förhoppningsvis vara en hjälp i energifrågor och investeringar som man står inför. Vi försöker helt enkelt att reda ut begreppen till våra kunder.

Vi pratar mycket om energi, var får du din energi ifrån?
– Min personliga energi får jag från främst två källor som är musiken och fysisk aktivitet.
– Jag har alltid hållit i gång och tränat till och från genom åren. Dels för att orka med studierna och dels för att må bra och för att få lite utlopp för överskottsenergi spelar jag mer än gärna innebandy. När jag inte gör det så tar jag gärna en löprunda i skogen.
Där jag verkligen får positiv energi är när jag spelar tenorsax. Jag började spela i den kommunala musikskolan när jag gick i årskurs tre och har faktiskt spelat på sedan dess. När jag pluggade i Karlstad så var jag aktiv i ett band där och nu när jag bor här nere igen så blir det mycket musik. Dels är jag med och spelar i Berga Blås en kväll i veckan.  Sedan är jag och ytterligare tre killar från Högsby med i ett band från Kalmar som heter Samvetet. Vi spelar musik i genren folk-reagge och det är riktigt drag i många av låtarna som vi spelar. Vi skriver även egen musik och i morgon lördag ska vi till en studio och spela in några låtar till en skiva som vi släpper i vår.
För den som vill lyssna på några av låtarna hittar ni bandet på Spotify genom att söka efter Samvetet.

Energitips från Christoffer, energistrateg.
•  Sänk värmen 1 grad i ditt hus och elräkningen minskar med 5%.
•  Ta inte bilen under milen, utan välj cykel, och förena nytta med nöje.
•  När du borstar tänderna, stäng av kranen medan du borstar, du kan spara upp till 300:-/år.

Energitips för en bra fritid
•  Börja spela ett instrument, mycket positiv energi som kommer fram.
•  Om du inte vill spela, gå med i en kör.
•  Håll dig fysiskt aktiv, du orkar mer och genom att utöva en sport träffar man många trevliga människor.

Om tio år
Tror jag att jag bor på landet och har nära till naturen.

Ja, så var det det där med Energimässan i Hultsfred:
– Vi hoppas på att ännu fler lokala företag från kommunen anmäler sig som utställare denna Energimässa i Hultsfred som förra året drog över 700 besökare och som var ett uppskattat arrangemang.
Vi energirådgivare kommer att finnas på plats för att svara på frågor.

Läs mer om mässan i annons i denna tidning.
Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: