Åke-så ska det låta

Musik ska byggas av glädje, av glädje bygger man musik sjunger Lill Linfors. Inget stämmer väl mer överens med Åke Nilsson, Berga Gård Högsby

– Man kan väl säga att jag fått musiken med modersmjölken. Min mor spelade gitarr och sjöng så fort det fanns tillfälle och min far spelade althorn kanske om möjligt ännu oftare än min mor sjöng.
Åke har sina rötter i kommunen och bor sedan ett antal år tillbaka i föräldrahemmet tillsammans med sin fru. Åke är en känd profil i trakten för sig stora engagemang för musiken och inte minst för sitt uppdrag som musikmästare i Frälsningsarmén.
– Jag har på ett sätt vuxit upp inom Frälsningsarmén då jag redan som barn var med på möten. Min tro och min glädje för musiken har vävs samman till en helhet. Det är väl det som är drivkraften till det jag gillar allra mest, lära andra spela och själv spela musik i olika sammanhang .

Utbildning viktigt
Efter grundskolan och militärtjänstgöring så flyttade Åke till Stockholm för studera musik på Dalarö folkhögskola och musiklinje med valfri inriktning, för Åke var målet med studierna att kunna vara musikledare eller musiklärare. Så blev det ju, lite så här med facit i hand.

Nybyggarprojekt
1982 drog Frälsningsarmén i gång ett projekt över hela Sverige som gick ut på att årligen få i gång fler musikkårer och ungdomsbrassband. Man gick ut och handplockade tolv musikledare och Åke var en av dessa tolv.
– Ja det var en härlig tid. Jag minns hur jag och ungdomarna i början på 90-talet åkte till Stockholm. Vi uppträdde tillsammans med andra musikgrupper inom frälsningsarmén som skulle spegla FA musiken under en 50-årsperiod.
Vi representerade då nybyggarprojektet och vi spelade upp tre musikstycken.
Många från detta brassband spelar musik i dag. Mikael Jonsson är trombonist i Wasakåren Stockholm, Johan Ådvall, vice musikmästare i Wasakåren Stockholm, Roger Blom, musikmästare i Frälsningsarmén Skövde, Anna-Karin Andersson, yrkesmusiker i symfoniorkester, just nu i Brasilien, Fredrik Vernersson, tubanist i Söderkårens Musikkår, Stockholm.
Listan kan göras riktigt lång på alla de elever jag hade på Fröviskolan och delvis har kvar via FA som spelar i dag.

Ring klocka ring
Varje nyårsfirande så tackar vi för det gångna året och under pompa och ståt ringer vi in det nya året.
Så länge som Högsbydagen har funnits har Åke varit med och invigt dagen. De första åren marscherade hela kåren och de senaste åren har Åke tagit fram sitt flygelhorn och på sitt sätt tackat för förra årets Högsbydag och spelat och hälsat årets upplaga av Högsbydagen välkommen med att stå längst upp i Högsby kyrkas klocktorn.
– Ja det är verkligen ett hedersuppdrag att tacka och hälsa alla välkommen till en årlig och trevlig sammankomst. Det är ju en vidunderlig utsikt där längst upp i tornet där jag ser ut över Emån, byggnader och strömmen av bilar och gående på väg till Högsbydagen.

Fritid
– Enkelt kan man säga att när jag inte är skolbarnschaufför så håller jag på med musik. Många timmar i veckan blir det med såväl spelkvällar med engagerade ungdomar som aktiviteter inom FA.
– Jag och ungdomarna träffas tre kvällar i veckan då vi övar och spelar tillsammans. Just nu är det ett 15-tal aktiva ungdomar.
Jag är tacksam och glad över att min fru stöttar mitt engagemang till 100 % vilket gör det möjligt för mig att lägga mycket av min lediga tid på musiken.

Alla hjälps åt
– Måste säga att det inte är någon större arbetsbelastning med att vara musikmästare och kåransvarig inom FA i Högsby. Vi har delat upp arbetsuppgifterna och alla gör det dom ska och lite till med ett beundransvärt engagemang och glada miner. Det är ju så med det mesta här i livet, med glädje och engagemang klarar man mycket. Att då krydda med lite musik och trevlig gemenskap, då blir det riktigt bra.

Därför tycker Åke att du ska börja spela något instrument
– Alla har vi mer eller mindre musik inom oss.
– Våga prova spela något instrument, du har nytta av musiken i livet.
– Ett bra sätt att få fram känslor.
– Du blir en säkrare och tryggare person.
– Du lyssnar till musik på ett helt annat sätt når du själv spelar.
– Det är aldrig försent att börja spela .
– Det finns inget som heter omöjligt.

Om 10 år
– Ja du Gunilla, då är jag 68 år och håller på med musik på ett eller annat sätt och intresset för musik i kommunen är på topp. Eftersom jag idag mer än gärna tar dagsturer med min motorcykel så gör jag nog även det om tio år. Att köra lite MC är en härlig kontrast till musiken.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: