Äntligen ett museum

Det var en glad duo som mötte Innehåll på Garbomuseet i Högsby. Ja du läste rätt. Garbosällskapet och dess utställning av material kopplat till Greta Garbo har nu uppgraderats till att få vara ett museum.

– Reglerna är sådana att för att få kalla verksamheten museum så måste man ha personliga tillhörigheter i utställningen. Det har vi idag. Dels klädmarkören, ett instrument med krita som man med hjälp av en liten handpump pudrar på t.ex. en kjol för att mäta upp rätt längd. I en resväska på väg från USA finns tre par byxor som varit i Garbos ägo, och som numera tillhör museet säger Rune Hellquist, ordförande Garbosällskapet.

Ottiliana Rolandsson
Något som är riktigt stort och som är på G i skrivande stund är att skådespelerskan Ottiliana Rolandsson, Los Angeles som landade i Sverige i går torsdag kommer till Högsby och sätter upp sin föreställning ”I was Greta Garbo” i Hölly-woods studio i Högsby.
– Vi ska försöka att åstadkomma en film-inspelning av pjäsen med publik i studion och det går bra att köpa biljetter till föreställningen berättar Laila Hellquist, sekreterare Garbosällskapet.
I pjäsen som utspelar sig tiden efter Gretas bortgång, återkommer hon för att spela några scener hon inte hann med innan hon dog. Hon är även med under auktionen av hennes tillhörigheter och under hand som sakerna auktioneras ut och lämnar salen, kommenterar hon sakerna, vad det betytt för henne men även vilka personer hon saknar och vilken roll de spelat i hennes liv.
– Det är en stark pjäs där tonen är lugn och fridfull med inslag av lite humor och glädje.

Greta inviger Garbomuseet
Under själva Högsbydagen inviger Ottiliana, i skepnad av Garbo,
museet och kommer att mingla runt bland besökare. För Garbo-
sällskapet och styrelsen är givetvis Ottilianas resa till Högby, inspelningen, deltagande vid Högsbydagen och invigningen riktigt stort.
– Vi hoppas på stor genomslagskraft och många besökare under hela sommaren till Garbomuseet, avslutar Laila.

Garbouställningen öppnades 1999 med hjälp av ett beslut av kommunfullmäktige. 2001 startade Garbosällskapet och tog över driften av utställningen som i dag är ett museum. Styrelsen består av 10 personer och sällskapet har idag ca 150 medlemmar. Garbomuseet har ca 1 100 bilder i sitt arkiv och visar ca 100 bilder per år. Greta Garbo spelade in 27 filmer under sin karriär som hon avslutade redan vid 37 års ålder.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: