En kulturskatt för framtiden

Klocktornet i Berga är en riktig kulturskatt som behöver en ansiktslyftning för att kunna finnas kvar i framtiden.

Så kan man sammanfatta mötet med Sven-Bertil Ohlsson ordförande i distriktsrådet Berga kyrka och Samhällsföreningens sekreterare Bengt-Åke Lundin. Duon pratade sig varma om historien bakom klocktornet som stod klart redan 1950 och där stora och lilla kyrkklockan hörs vida över socknen.
I samband med helgmålsringning, själaringning och till högtider som högmässa, bröllop och begravningar har man alltså sedan 1950 kunnat höra klockorna slå. Innan elektrifieringen var på plats fick man med handkraft och rep hålla klockorna i svängning. Ett mycket tungt och mödosamt arbete.

Nu efter närmare 70 års tjänstgöring står det resliga tornet som mäter hela 26 meter inför en behövlig renovering och nu söker man ekonomiska bidrag från kyrkan som företag och privatpersoner.
– Vi har ansökt om pengar från stiftet och har fått dryga 500 000 beviljat och vi har en del fonderat just för renovering men då totalkostnaden uppgår till cirka 1.2 miljoner så har vi alltså beslutat i styrelsen att gå ut med denna insamling till allmänheten. Som det ser ut just nu så har vi inte täckning fullt ut för kostnaden för denna behövliga
renovering.
Vi har redan fått in bidrag från allmänheten för renoveringen vilket vi är glada över och hoppas på fler bidrag till detta arbete säger Sven-Bertil. Från samhällföreningens sida ser vi mer än gärna att renoveringen kommer till skott, helst redan nästa år och ska göra vad vi kan för att bidra till att detta blir verklighet. Denna klockstapel är smått unik här i trakten och redan under 2:a världskriget påbörjades projekteringen av klocktornet. Tänk alla som arbetade ideellt för att tillskapa vägen upp till Dortemoberg för att bygget skulle bli av. När allt kommer på plats och iordningställt så har vi förhoppningsvis inte bara en vacker klockstapel utan även ännu ett besöksmål väl värt att besöka. För dig som vill veta mer eller skänka pengar till klockstapeln i Berga, läs mer i denna tidnings annons.

Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: