Skidföre eller inte, det är frågan?

 

RUDA
Vid elljusspåret i Ruda finns en strömbrytare där man själv drar i gång belysningen. En timer går in och släcker ned efter cirka 90 minuter. Det finns totalt 90 lampor längs spåret som ser till att det är ljust och fint att ta sig runt mörka höst- och vinter kvällar.

– Nu hoppas vi alla på ett lagom tjockt snötäcke som gör att vi kan köra upp spår så det går att åka längdskidor. Förra året fick vi fina spår, dessvärre blev det väderomslag som gjorde att de inte blev så långvariga. Vi har ju ingen konstsnö att ta till. Vi försöker vid varje vintersäsong se till att det finns spår. Det är en bra motionsform som passar många, berättar Ingemar Svanström ordförande Ruda IF.
– Vi brukar även spola upp en liten isbana för skridskoåkning, men som sagt, allt hänger ju på vädret och nu hoppas vi på minusgrader så att det blir lite roligare att vara utomhus.
För egen del är det nog 45 år sedan jag stod på ett par skridskor så det är nog inte läge att börja nu, men roligt är det.

BERGA
I Berga har föreningen Berga SOK iordningställt elljusspåret genom att ha röjt undan buskar så att det nu känns öppet och tryggt att vistas där.
– Ja nu är slingan väl förberedd inför Kung Bores framfart som vi hoppas kommer inom kort. Vi har som sagt röjt elljusspåret så det känns öppet och bra att vistas i.
Stellan Häggbrink är en av närmare 20 åkare som ställer upp i årets Vasalopp i Berga SOKs namn. En riktig veteran som ser fram emot nio mil skogarna mellan Sälen och Mora.
– Ja det är svårt att förklara varför det är så roligt, men dels är det kamratskapen i gänget, man åker med likasinnade som ger en härlig stämning. Tycker man om att åka skidor så är Vasaloppet ett måste, i alla fall för mig. Sen kan jag som smålänning tycka att det borde heta NilsDackeloppet. Men Gustav Vasa gjorde väl en del bra saker och Vasaloppet är väl en av dessa, trots att han inte vet om det.
Vi åker gemensam buss från trakten där Hjalmarssons buss tar oss till Sälen. Vi är totalt 22 deltagare från både inom som utanför kommungränsen.
Berga SOK representeras av 19 deltagare som ställer upp i Öppet spår, Tjejvasan och Vasaloppet och då är det sex åkare som bor i kommunen. Annelie Andersson, Eva Emdal, Christian Furuskog, Stellan Häggbrink, Marcus Karlsson Sjöberg och Christian Ragnar.
Många av de andra som tävlar för  Berg SOK är personer som flyttat från kommunen. Några av dessa är David Fredriksson som nu bor på Gotland, min egen son Erik Häggbrink numera bosatt i Stockholm och Peter Ragnar, Kalmar men bördig från Berga. Vi har en bra geografisk spridning på åkare som vill ställa upp i sin gamla hemkommuns klubbnamn.
Men att ladda upp inför ett lopp utan snö?
– Ja det blir att tänka till och träna allsidigt, med allt från rullskidor, löpning till ett antal timmar på gymmet för att förbereda sig för det som komma skall.

Från Fågelfors deltar fem åkare där fyra åker för SOK Viljan och en för klubben i Nybro.
Fredrik Loberg, från Fågelfors ser fram emot Vasaloppet och deltar för 12:e året.
– Jag försöker träna där det finns snö men det är som sagt lite ont om den varan. Hoppas på längdåkningsspår även här, bara snön och kylan infinner sig säger Fredrik.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: