Solenergi hör framtiden till

Patrik Johansson på företaget Högsby Sol & Elinstallation är övertygad om att solenergi hör framtiden till.

– Inom kort börjar vi lägga våra första tak i Högsby kommun med solceller, berättar han.

 

Patrik Johansson som bor i närheten av Värlebo har arbetat som elektriker i

7-8 år. Vid årsskiftet 2015-2016 startade han eget.

– Jag hade fullt upp under hela mitt första år och i februari i år anställde jag Oskar Hammarström, säger Patrik Johansson.

– Vi utför elinstallationer åt både företag och privatpersoner. Främst i Högsby, Mönsterås och i Oskarshamns kommuner. Vi har även haft en del uppdrag i Kalmar.

I många länder har solenergin växt explosionsartat på senare år. Och precis som Patrik Johanssons företagsnamn antyder tror han att solkraften kommer att bli stor även här.

– Särskilt hos oss i sydöstra Sverige är förhållandena gynnsamma. Vi har många soltimmar per år jämfört med flera andra delar av landet.

Det märks nu på flera sätt att intresset för solenergi ökar, menar Patrik Johansson.

– Länsstyrelsen har översköljts av ansökningar om solcellsbidrag och den senaste tiden har vi fått in flera förfrågningar.

Hittills har framför allt lantbrukare visat stort intresse, berättar han.

– För företagare är det särskilt gynnsamt att satsa på solenergi. De kan dra av momsen på investeringskostnaden.

– Vi har kontakt med en som planerar att ha solceller på 170 kvadratmeter tak. Det beräknas generera cirka 25 000 kilowattimmar per år.

– För ett sådant större tak kanske det kostar 200 000 – 300 000 kronor, så det är en stor investering. Men när det är lagt så har man ju inga mer elräkningar från och med dag ett. Många företag kommer att ha tjänat in investeringen på mindre än tio år, säger Patrik Johansson.

Privatpersoner får räkna med att det tar mellan tio och femton år innan en investering i ett solcellstak har betalat av sig, menar Patrik.

Miljövinsten med att använda sig av solenergi går knappast heller att underskatta, tycker Patrik Johansson och Oskar Hammarström.

– Det här är framtiden. Sol är den mest hållbara energikällan, säger Oskar.

– Sol är den mest miljövänliga energin som finns solcellerna på taket stör ingen, säger Patrik.

Hans råd till den som är intresserad av att investera i paneler med solceller är att läsa på och att ta kontakt med någon elinstallatör.

– På internet finns mycket bra information om solceller. Till exempel länsstyrelsen har en bra sida.

– I mitt företag hjälper vi gärna till med helheten, till exempel om det ska göras en ansökan om solcellsbidrag. Vi vill inte att någon ska behöva fastna i tidskrävande pappersarbete, säger Patrik Johansson.

De allra flesta tak är lämpliga för solceller, förklarar han också.

– Det bästa är ett tak som lutar i syd, men väderstrecken är inte jätteviktiga. Däremot får det inte vara alltför kraftig lutning på taket, berättar Patrik Johansson.

Text och foto: Fredrik Loberg


Etiketter: