15 år med kylmaster

Blanda företagsamhet med energi, vilja, kompetens och kundfokus så blir resultatet företaget Kylmaster.

Innehåll stämde möte med Peter Ewerth som äger och driver företaget Kylmaster. Vi möttes upp vid rondellen i Glahytt strax efter kl 7.
Under en bilresa som just i dag gick till Järnforsen och besök hos några av företagets kunder så pratade vi om drivkrafter till att vilja driva företag.

– Klart att jag trivs med att vara företagare, har ju varit egen i 15 år. Men det är ingen dans på rosor vill jag lova. Den som tror att det är ett jobb med vanlig arbetsvecka får nog tänka om. Under dagtid är det att vara ute och jobba hos kunder. Efter kl 16 drar pass nummer två igång med allt från att besöka kunder till att sedan komma hem och räkna på jobb och beställa delar från leverantörer. Så att kombinera småbarn med företagande är inget jag rekommenderar, det går säkert men det blir en tuff resa för alla, tycker Peter.

Vi närmar oss Järnforsen och några av Kylmasters kunder. Först ut är Plannja som etablerade sig här 2009 efter flytten från Luleå.  Vi går fram till entrén som är låst, men Peter har egen kod
– Så blir det när vi har ett ömsesidigt förtroende för varandras företag och vet att driftsäkerhet är prioriterat. Charlie Christiansen, underhållschef mötte upp och berättade gärna om det långa samarbetet Plannja och f.d SIBA har haft med Kylmaster.

– För oss som företag är det oerhört viktigt att ha nära kontakt med lokala företagare. Att få driftstopp kostar stora pengar och något som vi mer eller mindre kan undvika med att samverka lokalt. I Kylmasters fall så är den rådgivning och de förslag på lösningar som vi erbjuds absolut på första plats. De leverantörer som sätter på sig kundens glasögon och ser problemlösningar från två perspektiv, är inte många, men Kylmaster är en av dessa. Peter flikar in;

– Vi är inte märkesbundna, vi levererar de maskiner som ger bäst resultat för vår kund.
Hos Plannja har Kylmaster installerat och servar bland annat kylmaskiner för själva produktionsprocessen.
En maskin som kyler ner vatten som i sin tur kyler ner hydraul-oljan som jobbar i de maskiner som pressar och formar takplåt, hängrännor och stuprör.

I skrivande stund jobbar Peter och Charlie med ännu ett projekt som man hoppas kunna dra i gång inom en snar framtid.

RESAN FORTSÄTTER
Vi åker vidare runt i Järnforsen och passerar bland annat Järnforsens

Plåtslageri där man installerat värmepumpar för såväl kontor, tillverkning som verkstad. På vår väg tillbaka så stannar vi till i Målilla och kyrkan där. Även här har Kylmaster varit framme.

– Här har vi tänkt lite omvänt för att lösa ett litet kundproblem, vi installerade en luft- och vattenanläggning som växlar tillsammans med bergvärme, men där bergvärmen inte är huvudanläggningen. Vi åker vidare till Skeppet i Målilla och möter upp Asta Pettersson, föreståndare.

– Innan Peter var framme så hade vi det kallt här och riktigt höga elräkningar.Vi ser innan det gått ett år att den totala elförbrukningen har sjunkit rejält. Med luft/luft-anläggning så får man cirkulation på värmen på ett helt annat sätt än med elelement tycker nöjda kunden Asta.
Sista stoppet passade bra då vi båda var sugna på en kopp kaffe. Vi stannade till hos Åke Arthursson, Frendo.

– Ja för min del så har jag inte haft någon annan leverantör sedan Peter startade sitt företag. Här har vi byggt upp butiken delvis från vad jag hade kvar av inredningen på Statoiltiden för över fyra år sedan. Att få ihop och fräscha upp saker och ting är inte något som vem som helst kan göra. Men Peter och vi fick till det och nu går frys- och kylanläggning och denna disk utan några som helst problem, säger Åke.

ATT TÄNKA PÅ SOM VILLAÄGARE

  • Se över din årsförbrukning (Familjesituationen påverkar förbrukningen)
  • Hur länge tänker du bo kvar i ditt hus
  • Gör investeringen när du jobbar och har inkomst

På vägen hem försöker jag att summera dagens upplevelse och intryck. Att driva företag kräver sina utmaningar och ställningstagande.
Att åka runt med en av kommunens företagare som vill och kan driva företag är givande på många sätt.

Precis som Peter sa i bilen; -Det krävs nog då och då att man är den där allkonstnären för att kunna knyta ihop en bra lösning för en kund.

Jag vet att Kylmaster även bidrar med sitt yrkeskunnande i ideellt arbete till organisationer som kanske inte har en allt för välfylld plånbok.
Jag gillar när företagare ser mjuka värden.

Det är sant som det är sagt.Vill man så kan man. Det handlar bara om att våga.

//Gunilla C Johansson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: