30 år i branschen- Nu väljer Thomas att starta eget

Jag har funderat på det ett tag, kanske inte i 30 år, men en del under senaste åren och nu tyckte jag och min sambo att det var tid att våga göra något nytt.

Så sammanfattar Thomas Johansson, Hornsö Svets och Smide sitt beslut att satsa på eget företag från första januari i år.

– Ja och jag känner att jag dels vill kunna styra min egen tid lite mer än jag kan som anställd, även om det finns en stor trygghet som anställd. Att ta detta steg är verkligen frihet under ansvar och mycket som man ska sätta sig in i.

Vi träffades i grannkommunen Mönsterås, där Thomas just nu har ett större projekt som pågår och han har flera nya jobb på väg in, där uppdragsgivare är både privatpersoner och företag.

– Det är väl variationerna som jag gillar mest med min bransch. Det är allt från svets och smidesarbeten inom industri till att bocka, svetsa och smida fram ett trappräcke till en privatperson. Många gånger finns det inte någon färdig ritning utan det börjar med samtal med kunden om vad man efterfrågar. När vi pratat oss samman så påbörjar jag mitt jobb med att ta fram skisser, idéer och ritningar där allt från hållfasthetsberäkningar till materialval framgår. De jobb jag utför handlar inte om legotillverkning av stora serier utan om unika styckelösningar.

Under samtalet med Thomas går det inte att ta miste på att han verkligen gillar sin bransch.

– Jag har ju arbetat med så enormt många olika projekt, spännande utmaningar och jobb där kanske andra har backat för att man tycker att det är svårt, smutsigt eller ja, jag vet inte alla anledningar. Men för mig så är utmaningarna och svårighetsgrad något som triggar igång och som gör att jag gör allt för att ta mig an jobbet. Den där känslan som infinner sig när man hittat en unik lösning som det oftast handlar om, den är svår att sätta ord på. Men det är det som är min drivkraft, att lösa ett problem, förbättra och uppfinna.

Uppvuxen i Hornsö

Thomas är född och uppvuxen i Hornsö och efter han gick ut grund-skolan på Fröviskolan blev det lite studier genom RSS. Därefter direkt anställning på Norba i Blomstermåla som övergick i anställningar hos företag inom verkstadsservice. Han bor kvar i Hornsö med sambo och familj, en plats som han stormtrivs på.

– Ja hemma är verkligen hemma i Hornsö.

Du berättade tidigare att du tar dig an projekt med stora variationer, vad är ditt drömprojekt.

– Privat så är det nog att få tid att bygga ett stort och luftigt växthus på gården, med H-balk i svartjärn och stora gamla fönster.

Kan du rekommendera unga som inte vet vad de vill bli att satsa på din bransch och yrke.

– Ja det finns jobb för den som vill jobba. Jag har genom åren sett att när det är stora jobb som kräver många personer som kan svetsa, då är det svårt att få ihop bemanningen och projekten drar ut på tiden. Det finns ju bra svetsutbildningar på nära håll.

Vi tackar Thomas Johansson för en mycket positiv intervju och önskar lycka till i livet som egenföretagare.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: