800 wienerbröd på sju dagar

Den lilla matbutiken Coop Berga tuffar på och säjer wienerbröd som aldrig förr och med nya butikschefen Lotta Olofsson siktar man mer än någonsin på rätt sortiment och hög service.

Text och bild Gunilla C Johansson

När vi träffade Lotta Olofsson tidigt en morgon långt före öppningsdags så var hon i full färd med att grädda wienerbröd, gå igenom grönsaksdisken och prata med en leverantör.
– Det är så här det ser ut, välkommen in förresten säger hon glatt när vi tar oss till personalrummet där ett par värmeljus är tända.
Lotta berättar att det minsann inte är någon skillnad på att ansvara för en butik oavsett storleken.
– Kunden är i centrum och det oavsett butik. Nöjda kunder kommer tillbaka och det är vi beroende av på en så liten ort som Berga. Men själva butiksarbetet, det är ju samma arbete som ska göras. Kylda och frysta varor ska snabbt in i kyl- och frysrum, andra varor ska tas emot och packas upp, in i hyllorna, det ska städas och hållas i ordning och hålla koll på datummärkning.

Känt ansikte
För många Bergabor är Lotta ett känt ansikte, dels för att hon arbetat inom Coop över 30 år.
– Ja tänk vad tiden går fort när man har roligt säger Lotta och skrattar och säger sedan – man kan ju tycka vad man vill om att vara på en arbetsplats under så många år men variationen är stor och företaget är i ständig utveckling. Den ständiga kontakten med kunderna, att kunna hjälpa till, svara på frågor och allt där emellan gör att man trivs.
Du är uppvuxen i Berga. Att jobba här, är det som att komma hem frågar vi?
– Jag har alltid känt mig hemma i hela kommunen och på de olika Coopbutikerna som jag arbetat men givetvis känns det speciellt att ansvara för en butik där jag som liten gick och handlade.
Lotta berättar att hon flyttade till Högsby när hon var 19 år och där hon och hennes man bor  medans barnen är vuxna och utflugna sedan flera år.
– Jag har aldrig känt något behov av att flytta till någon annan plats utan alltid känt mig tillfreds med att bo och arbeta här. Men visst är vi ute och åker och nu på senare år har det blivit en hel det turer med vår husvagn.

Vad siktar ni nu på i butiken?
– Vi jobbar nära våra butiksråd och kunder och vet att kundaktiviteter där vi bland annat serverar julgröt har varit uppskattade men tyvärr fått ställas in på grund av pandemin. Nu öppnas det upp för kundaktiviteter igen, vilket vi ser fram emot. Något som jag redan sett i butiken är behovet av att stanna till och växla några ord med varandra oavsett ålder. Det värmer när man ser att vi inte bara är en butik utan en naturlig mötesplats.

Ny entré
Vi ser även fram emot ombyggnationen av entrén som vi hoppas startas upp i vår. I samband med detta kommer fasaden att målas om. Det känns bra att man satsar på de lite mindre butikerna summerar Lotta.


Publicerat

i

av

Etiketter: