Albins Bygg

För drygt 15 år sedan tog jobben Albin Stankünas till Sverige och Flen. Efter en tid blev det allt mindre uppdrag och genom en slump på färjan till Litauen fick han veta att lantbrukare i Småland och Högsby sökte maskinförare. Under nio år arbetade han på gården men 2015 bestämde han sig för att driva eget företag i Sverige. Då hade han och hans fru bott i Sverige sedan 2007.

– Nu har jag ett byggföretag, Albins bygg och entreprenad, med fyra anställda där vi utför en rad olika byggarbeten.
Jag har jobbat inom branschen under många år men då i Litauen. Har även kört en hel del olika entreprenadmaskiner.
Albin berättade att det inte var helt enkelt att starta upp företag i Sverige.
– Mycket bygger på nätverk och att någon känner någon och på så sätt får man in en fot på olika uppdrag. Men känner man inte så många så blir det svårare. Jag förstår att man vill veta vem det är som man anlitar, jag känner samma sak.
Det gäller bara att inte ge sig utan tro på det man gör och visa att man kan det man kan det man utger sig för att kunna.
Jag trodde väl själv inte att det skulle gå så bra som det gör men som sagt inget gör sig självt.

Enligt plan
Albin berättar att just nu bygger man en större maskin åt en kund i kommunen där bygget går helt enligt plan.
– Kunden hade en skiss och jag lämnade pris och fick jobbet. Detta är ett exempel på uppdrag där någon visste vem jag var, att jag har anställda som hade hört att tidigare uppdrag fungerat bra.
Vi utför allt från att ta fram ritningar till att renovera kök, bygga hus och ekonomibyggnader.
Vi har ett annat större uppdrag nu där vi anlitades av ett byggföretag där huset kommer i moduler och vi är med som underentreprenör. Vi utför inte VVS, el och plåtarbeten men har gott samarbete med andra företag i kommunen som är duktiga på detta.

Hur är livet som företagare i Sverige?
– Det är väl precis som för många andra, lite stressigt ibland då flera jobb ska utföras under samma tids-period. Men det är så det är, inget unikt. Min roll är i huvudsak att organisera upp arbeten, men just nu hyr jag ut min själv som grävmaskinist till ett annat företag här i kommunen till ett större jobb i grannkommunen. Det är variationen under en arbetsdag som är det som gör att man tycker att branschen är bra att jobba i.

Har ni känt av pandemin när det gäller uppdrag?
– Nja lite både och. Ett par stora jobb har flyttats fram men vi har i stället fått lite andra uppdrag.

Fru och två barn
– Nu har vi två fina barn tillsammans jag och min fru, där båda barnen går i skolan här i Berga där vi bor.
När jag inte jobbar så blir det tid med familjen och då väljer vi ofta att ge och ut och cykla. Det är vacker natur där vi bor. Min fru studerar och arbetar inom hemtjänsten. Så vi känner oss hemma i Berga. På semestern åker vi gärna till Litauen.

Vi bor ju i hus och det finns alltid att göra på huset. Men det får ofta stå tillbaka då jobb och familj går före. Men för eller senare så blir det nog klart säger Albin och skrattar.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: