Anebyhusgruppen – lyckad satsning i Ruda

Vi hade växtvärk i Åseda och när möjligheten öppnade upp sig med verksamhet i Ruda så såg vi goda möjligheter att kunna expandera.

– Nu är vi i gång med delar av produktionen här i Ruda och har drygt ett 10-tal medarbetare på plats.
Detta berättar Kristian Ljungqvist, fabrikschef för anläggningarna i Ruda och Åseda.
– Verksamheten i Ruda går under namnet Anebyhusgruppen vars affärsidé är att tillverka trähus. Både nyckelfärdiga, enligt förslag från hustillverkaren, som specialdesignade.
Just nu produceras det bodar i Ruda, detta med en volym på cirka 500/år. Det som är själva framgångsfaktorn som vi arbetar utifrån nu är att det vi inte hinner med i Åseda, det gör vi här. Så vi har dagliga transporter åt båda håll med ämnen och färdiga komponenter. Parallellt med att vi bygger upp en produktionskapacitet här.

Därför Ruda
Anebyhusgruppen hade under en längre tid sökt efter lämpliga lokaler med ett bra geografiskt läge och det landade alltså i Ruda.
– Vi vet att det finns en mångårig tradition i trakten inom träindustri och på något sätt så speglar det av sig på oss. Många av våra medarbetare är från Ruda med omnejd och alla är positiva till att det finns arbetstillfällen på orten. Vi har lyckats knyta till oss lojala och duktiga medarbetare. Alla har givetvis inte erfarenhet från just vår bransch men oftast från annan industri.
Den stora industribyggnaden mäter hela 5 500 kvadratmeter där golv, väggar och tak är nymålade. Ny armatur är på plats och så även pannan som går på jordvärme.
– Vi har hitintills investerat ett antal miljoner i lokaler som maskinpark men har en bra bit kvar tills att vi är i full produktion. Om allt följer planerna så kommer vi under 2018 att ha ett 25-tal anställda här i Ruda och med investeringar som passerat 10-miljonstrecket. Läget mitt i länet med en större arbetsmarknad när det gäller rekrytering och närheten till Åseda är viktiga komponenter.
Kristian berättar att man blivit väl mottagen av folk i trakten och att många har knackat på.

– Det är många som önskar oss lycka till, många som även berättar att de själva en gång tiden arbetat i lokalerna och tycker att det är roligt att vi är igång. De bästa ambassadörerna för att få bra medarbetare och ett gott rykte är när man talar gott om oss och det tackar vi för.
Under rundvandringen visar Kristian platsen där man bygger ihop takstolar. Golvet är belagt med stålplåtar och håller flyttbara magnetiska metallbord på plats.
– Här kan vi specialdesigna formen för exempelvis en takstol där vi ställt ut formarna efter ett laserinstrument. När väl formarna är på plats så lägger vi i de tillsågade trädetaljerna och efter lite arbete med spikpsitol och annat är takstolen klar.

Hur ser ni på framtiden?
– Det ser just nu mycket ljust ut. Det byggs som aldrig förr och att det är bra fart på, inte minst trähusförsäljningen, vittnar ju denna satsning om. Att vi etablerar oss i Ruda är en del av flera långsiktiga strategier som vi har och som vi tror på. Att kunna erbjuda klimat-smarta hus, som trähus med en förnyelsebar råvara innebär, står högt upp på agendan hos många husköpare.
Ledningen framför ett stor tack för ett mycket intressant företagsbesök och önskar Anebyhusgruppen varmt lycka till.


av

Etiketter: