Ann-Louise satsar vidare

– Ett företag kan ha hur bra affärsidé som helst men lyckas aldrig utan skickliga och målmedvetna medarbetare. För mig är företagande något som jag haft som mål under många år och nu har jag fått den erfarenhet som gör att jag känner att jag verkligen kan axla rollen tillsammans med affärskollega Magnus Gustavsson från Kalmar.

Förra veckan träffade vi Ann-Louise Karlsson på Machinery Scandinavia AB MSC i Rosenfors, det senaste företagsförvärvet där bland annat Ann-Louise är delägare.

Hon hälsar oss välkomna och vi slår oss ned vid det ovala konferensbordet och kommer snabbt in på de två företag som Ann-Louise har gått in som delägare i senaste tiden. Två företag som rör sig i tillverknings- och maskinbranschen där få kvinnor är företagsledare. Företagen är LegoProduktion i Ruda och MSC i Rosenfors.

– Jag ser inget konstigt i detta, det är snarare viljan och kompetensen som avgör när och var du befinner dig.

När jag var 24 år så började jag som orderhanterare och sekreterare på det som nu heter LegoProduktion och fick allt eftersom större ansvar för ekonomisk redovisning. Inte minst efter avslutade studier till civilekonom. Jag har alltid känt mig hemma här och att då gå in som ägare i bolaget föll sig naturligt.

Tjugo år

– LegoProduktion i Ruda, förvärvade vi till 100 procent 2018, vi vill säga jag och Magnus Gustavsson där jag är VD, ett bolag som vi tror på. Här har jag arbetat mer eller mindre under närmare tjugo år och fått en god inblick i verksamheten och lärt mig mycket av tidigare VD.

LegoProduktion tillverkar som underleverantör detaljer till tillverkande företag i svart och rostfri metall och utför arbeten, allt från att bocka, svetsa till att skära fram detaljer i metall.

– Vi är medvetna om att denna bransch är tuff och konkurrensutsatt från låglöneländer men vår moteld för att säkra arbetstillfällen är att hålla leveranstider och leverera till de högt ställda kvalitetskrav som våra kunder förväntar sig att vi uppfyller.

Vi har lyckats knyta till oss medarbetare som levererar kvalitet varje dag, som inte heller räds att jobba över en fredag om så skulle behövas. Allt för att klara utlovade leveranstider. Vår största kund Alfa Laval har höga krav på oss och att vi lyckas upprätthålla ett förtroende år från år är just för att vi alla arbetar som ett lag, det finns inget vi eller dom. Vi är ett tiotal medarbetare, alla är LegoProduktion. Dessutom så har varken jag eller Magnus varit på plats i Ruda varje dag utan arbetat på annat håll och verksamheten rullat på som den ska. Lojalare medarbetare får man leta efter.

Hur tänker du nu när du gått in som delägare i MSC?

– Såväl jag som min affärskollega har kombinerat företagande med anställning och det har fungerat bra men det har känts lite kluvet. Vi sonderade därför marknaden och fann en öppning som delägare i bolaget. Efter att vi gått in med eget kapital och god kontakt med Högsby Sparbank så kunde sonderingen landa i ett förvärv vilket vi är glada över. Med detta bolag som tillverkar pelarborrmaskiner under tre egna varumärken öppnade sig en helt ny marknad och nya kundkontakter. Av den totala marknaden går cirka 80 procent på export. Vi har ett gott rykte bland våra kunder som vi kommer att arbeta för att stärka ytterligare. Idag sysselsätter vi ett 15-tal medarbetare i Rosenfors och samma målsättning finns här som i Ruda. Vi vill växa och öka våra marknadsandelar och det gör man med att alla känner sig delaktiga i företaget. Då förvärvet blev klart i närtid har vi av förståeliga skäl inte kommit lika långt i mål- och strategiarbetet, men vi har mottagits väl av medarbetare och nuvarande VD arbetar parallellt med oss till sista mars.

Hur känns det då att arbeta i två kommuner?

– Jag har mitt hjärta i Högsby och Hultsfreds kommuner. Jag bor med min man och en utflugen son som kommer hem lite då och då i Berga men jag är uppvuxen här i Rosenfors. På gräsplanen utanför de lokaler vi befinner oss just nu spelade jag fotboll när jag var yngre, så detta är verkligen att komma tillbaka till där jag växte upp som barn. Jag känner verkligen starkt för bolagen, bygden och alla medarbetare.

Synergieffekter

– Det finns flera likheter att driva företag i dessa kommuner. Det tydligaste och kanske viktigaste är det jag varit inne på tidigare och de är lojal personal med hög yrkesskicklighet. Vi ser även i förlängningen att det finns vissa synergieffekter mellan bolagen när det gäller olika former av uppdrag. Så visst finns det flera positiva saker med att dessa bolag kommer närmare varandra.

Vad känner du är din styrka som företagsledare?

– Det kanske andra ska svara på men jag tror att den främsta är att jag vill ha ordning och reda. Vill ha struktur på saker och ting.  Lyhördhet och dialog är nog andra styrkor. Arbetar ständigt med att alla ska känna sig delaktiga och att vi alla är ett lag.  Vad vore företaget utan medarbetare? Inget!

 

Vi önskar Ann-Louise varmt lycka till som företagare till 110 procent och vem vet när nästa företagsförvärv knackar på dörren.

Text och bild: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

av

Etiketter: