Arbetsintegrerat socialt företagande

Ett av två företag verksamma inom social företagande är beläget mitt i Högsby och går under namnet Macken. Det andra företaget heter Pinea Hantverk och har sin huvudsakliga verksamhet i Ruda.

Kommunledningen träffade två personer verksamma inom
arbetsintegrerat socialt företagande (Asf). Grunden för Asf är att finnas som stöd, möjlighet och alternativ för personer som står en bit från arbetsmarknaden att hitta en väg in i arbetslivet.
Har man exempelvis varit sjukskriven eller arbetssökande under en längre tid kan det vara svårare att få ett arbete via de traditionella vägarna.
I ett Asf arbetar alla 100 % av sin förmåga, oavsett vad det innebär i tid.
Ett Asf verkar i första hand för att anställa de som arbetar i företaget. För att kunna erbjuda anställning använder man bl. a. praktikplatser, arbetsträning och rehabträning som verktyg.

Linda Cronberg:
– För mig har denna plats betytt mycket. Efter flera års högskolestudier och arbete som civilekonom med ett för högt tempo i arbetslivet sa kroppen ifrån. Nu är mitt mål att klara att arbeta halvtid och det är en prövning att tycka att det är okej, för mentalt vill man mer än vad man klarar av. För mig har denna form av sysselsättning varit viktig. Att hitta en anställning på ett företag som hjälper och inte stjälper min väg till långsiktig arbetsförmåga och hälsa. Det vill säga att min kompetens och kreativitet tas tillvara med en chef, kollegor och organisation i ett win-win-förhållande säger Linda Cronberg. Respekten för humankapitalet är stort inom socialt företagande. Min dröm är att kunna jobba med det jag tycker om och det är funktionell design. Här har jag har redan idéer som mycket väl skulle kunna generera nya produkter och en affärside att bygga vidare på. En produkt som är kopplat till det du gör Amar, en väska som är utformad som ett arbetsverktyg för människor i farten.

Amar Chami:
–Jag har arbetat som skräddare sedan 1987 och hade egen butik och skrädderi sedan 1991 i mitt tidigare hemland Syrien och Homas. För mig är där jag är nu min väg för att skapa kontakter, lära mig det Svenska systemet och lära mig svenska. Att för göra det jag tycker om gör att jag trivs bättre och man mår bra då. Det fungerar inte riktig för mig att studera på SFI rent logistikt så därför lär jag mig svenska via skrädderiet här och via Youtube på min dator hemma.
Amar berättar att han önskar fler tydliga nätverk för olika yrkeskårer så att man lättare kan hjälpa varandra igång kanske med eget företag, precis som Amar hade tidigare.
Jag inser att det är svårt att hitta tillräckligt med kunder i detta område så troligen så kommer vi att flytta till en större stad. Men jag är tacksam för att jag får vara här och jag lär mig mer varje dag.

Stihna:
– Kommunen arbetar just nu med att se över vårt arbetsätt när det gäller samordning och möjligheter att hitta vägar för alla in i arbetslivet. I detta samordningsarbete finns de flera viktiga pusselbitar där arbetsintegrerat socialt företagande är en del. För oss är det viktigt att man sätter varje individ i centrum och att man ser möjligheter och det positiva före problemen. Viktigt för oss att vi får en bredd i de företagsbesök som vi genomför för att få en god inblick i näringslivet i kommunen. Du som företagare som vill att vi kommer på företagsbesök, kontakta oss mer än gärna.

Text och foto: Gunilla C Johansson


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: