Baskettjejer i regionlaget

Basketen har på kort tid fått fotfäste i Högsby.
Två lag är i farten och två av tjejerna har blivit uttagna till regionlaget.

– Det här är väldigt nytt fortfarande. Än så länge ser jag det som en ny sysselsättningsmöjlighet bredvid fotbollen, säger tränaren och basket-eldsjälen Damir Tolic.
Den nybildade basketsektionen är en del av Högsby IK. Damir Tolic har sett till att den blivit verklighet. Han är uppväxt i basketstormakten Kroatien och har coachat några av de bästa damerna i Sveriges baskethuvudstad Södertälje innan han och familjen flyttade med Scaniajobbet till Oskarshamn och en bostad i Högsby. Nu rullar veckorna fyllda med basketräningskvällar i både Högsby och Fliseryd sporthall.
– De flesta av spelarna i våra två lag började i slutet på 2013 eller början av 2014, men på den här korta tiden har de lärt sig mycket, säger Damir Tolic.
Nora Gorani och Nellie Roos som är födda 2001 har blivit uttagna till östvenska regionens lag. Damir är även en av tränarna i regionlaget, som har träningshelger i Oskarshamn, Södertälje och Visby inför nya läger och uttagningar till ungdomslandslaget nästa år.
Det äldsta Högsbylaget, med 13-åringar och yngre, tränar tre gånger i veckan och spelar matcher mot lag som Oskarshamn och Borgholm och har vunnit och förlorat ungefär lika många matcher hittills den här vintern. I laget spelar bland andra Ebba Pernius och Frida Tolic, som fast de är tre år yngre har varit med sedan den allra första basketgruppen startade för 2-3 år sedan i Högsby.
– Jag tror att det är mest slumpen som har gjort att det hittills är flest tjejer som har börjat spela. Kanske är de inte lika upptagna som killarna i den här åldern, säger Damir.
– Vissa barn har kommit hit och provat ett tag och sedan gått vidare till andra aktiviteter.
Damir Tolic berättar om undersökningar som visat att basketklubbarna i Sverige är bra i förhållande till många andra större idrotter på att få med sig barn och ungdomar från invandrarfamiljer.
– Det är jättebra för många att vara med i ett idrottslag, få nya kompisar, komma in i samhället och att inte bara prata svenska i skolan.
Utöver 13-årslaget finns ett gäng yngre tjejer och grabbar som samlas och har kul med basketbollar i Högsby sporthall utan fokus på matcher. Det är ungefär tio spelare vardera i de båda grupperna.
Basketintresset i Högsby har vuxit fram ganska av sig självt, förklarar Damir Tolic.
– Vi har satt upp lite lappar och har en Facebookgrupp men annars är det barnen som berättat för varandra.

Text Fredrik Loberg


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: